Cine a inventat vioara?
V-ati intrebat vreodata cine a inventat vioara? Ei bine, haideti sa aflam cine este inventatorul viorii si cum a ajuns un instrument atat de popular printre muzicieni si nu numai.
Vioara este un instrument cu coarde si arcus, de obicei cu patru coarde acordate in cincimi prefecte. Este cel mai mic membru al familiei de instrumente cu coarda si arcus, din care mai fac parte viola, vilolonelul si contrabasul. Cuvantul “vioara” provine de la latinescul “vitula” care inseamna instrument cu coarde.
Cu aproximativ 5000 de ani inaintea erei noastre, s-a inventat primul tip de instrument cu coarde si arcus, numit ravastron. Acest lucru se intampla in India, iar inventatorul ravatronului era Ravana, regele din Cezlon. A fost preluat de arabi si persi si redenumit “kemang a Guz”, mai tarziu preluat de europeni, in jurul anului 570, evoluand in “rebab”.
Vioara in forma sa de astazi a aparut in Italia secolui al XVI-lea existand documente care atesta ca cea mai veche vioara cu patru coarde ii apartine lui Andrea Amati pe care a construit-o in 1555, dar nu se stie data exacta. Desi au fost construite instrumente cu coarde si arcus in secolul XIV, acestea nu erau viori, ci violette, si aveau doar trei coarde.
Poate cea mai cunoscuta marca de viori din lume este Stradivarius. Familia lui Antonio Stradivari din Cremon, Italia, au construit viori intre anii 1644 si 1737. In zilele noastre viorile Stradivarius sunt printre cele mai perfecte instrumente realizate vreodata, acestea fiind lucrate cu maiestrie incredibila de familia de lutieri italieni. Dar sunt si cele mai scumpe, vioara “Lady Blunt” din familia Stradivarius fiind vanduta la o licitatie din 20 iunie 2011 cu o suma incredibila de 9,8 mililoane de lire sterline.
Astazi, vioara se foloseste pentru o mare varietate de genuri muzicale precum muzica baroca, clasica, jazz, folk, rock. Pe langa toate acestea, vioara este folosita ca si instrument de baza in multe din culturile non-occidentale.
Acum stiti cine a inventat vioara si cum a ajuns unul din cele mai importante instrumente muzicale. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts