Cine a inventat umerasul?
V-ati intrebat vreodata cine a inventat umerasul? Cine a realizat acel obiect pe care asezam hainele pentru a nu se sifona sau pentru a economisi spatiul din debara? Ei bine,haideti sa aflam cine este inventatorul umerasului si care este povestea din spatele acestei inventii.
Umerasul este un obiect ce are forma umerilor unei persoane, realizat pentru a facilita asezarea unei jachete, bluze, a unei rochii, a unui palton sau a altor haine intr-o maniera ce previne sifonarea acestora. Majoritatea umeraselor au si o bara inferioara pe care se pot aseza pantalonii sau fustele. De asemenea, pot avea si doua cleme prinse de bara inferioara ce se folosesc in aceleasi scop.
Exista trei tipuri de umerase. Primul tip este umerasul de sarma, realizat dintr-o simpla bucla din sarma, adusa sub forma unui triunghi ce continua cu un carlig la varf. Al doilea tip este umerasul fabricat din lemn, realizat in forma de bumerang, finisat si lacuit pentru a nu deteriora hainele si un carlig (de obicei de metal) in varf. Unele umerase de lemn au o bara inferioara rotunjita ce uneste cele doua capete si aduce umerasul intr-o forma de triunghi. Al treilea si cel mai folosit tip de umerase in zilele noastre este umerasul din plastic, care poate reproduce forma umerasului de sarma sau forma celui de lemn. Umerasele din plastic se produc si in marimi mai mici pentru a acomoda formele hainelor copiiilor.
Inventia umerasului este atribuita mai multor persoane. Unii istorici spun ca presedintele Thomas Jefferson a inventat un stramos al umerasului de lemn. Totusi, umerasul cel mai folosit astazi, in forma umerilor, fabricat din sarma, a fost inspirat de la carligul de palton si a fost inventat de O. A. North din New Britain, Connecticut, in anul 1869. Un angajat de la compania “Timberlake Wire and Novelty Company”, Albert J. Parkhouse din Jackson, Michigan, a fost si el creditat pentru inventia umerasului, la fel si Chirstopher Cann, in 1876, pe atunci fiind student la Universitatea din Boston.
In anul 1906, Meyer May, un negustor de haine barbatesti din Grand Rapids, Michigan, a devenit primul vanzator care si-a expus hainele pe umerasele sale inspirate de forma iadesului. Unele dintre aceste umerase originale se pot vedea la “Casa Meyer May” din Grand Rapids.
Schuyler C. Hulett si-a patentat, in 1932, un design imbunatatit al umerasului, ce folosea tuburi de carton pe partea superioara a umerasului de sarma pentru a preveni sifonarea, iar in anul 1935, Elmer D. Rogers a adaugat un tub si pe bara inferioara care se foloseste si acum.
Umerasele pot fi fabricate din lemn, sarma sau plastic, rareori din substante cauciucate sau din alte materiale. Unele umerase sunt captusite cu materiale fine precum satin-ul pentru a aseza pe ele haine scumpe, lenjerii si rochii extravagante. Captuselile moi, din plus, sunt realizate pentru a proteja imbracamintele de taieturi la umeri pe care umerasele de sarma le pot face.
Umerasul este o inventie foarte importanta, dar foarte multi inventatori si-au cerut drepturile de autor si nu putem spune ca exista un singur inventator al umerasului. Putem spune, in schimb, ca umerasul a fost, este si va fi un obiect indispensabil din garderoba noastra.
Acum ati aflat cine a inventat umerasul si la ce ne foloseste aceasta inventie. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts