Cine a inventat stomatologia?
Dupa cum bine stim, igiena si sanatatea orala este foarte importanta, de aceea a aparut stomatologia. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat stomatologia? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul stomatologiei si unde a aparut aceasta.
Stomatologia este studiul, diagnosticarea, prevenirea si tratamentul bolilor, tulburarilor si afectiunilor cavitatii bucale, in special al dintilor si intr-o anumita masura a conditiilor legate de zona maxilofaciala (maxilar si fata). Stomatologia poate fi considerata o ramura a medicinei ca un ansamblu si este considerata ca fiind foarte importanta pentru sanatate.
Istoria stomatologiei
Civilizatia Vaii Indului a oferit dovezi ca stomatologia a fost practicata inca din anul 7000 i.Hr. Un sit arherologic din acea zona, mai exact din Mehrgarh, a indicat ca cea mai timpurie forma de stomatologie includeau tratarea dintilor cu un burghiu operat, probabil, de oameni priceputi. Reconstructia acestei forme de stomatologie a aratat ce metodele folosite erau fiabile si eficace. Cea mai veche plomba, realizata din ceara de albine, a fost descoperita in Slovenia si are o vechime de 6500 de ani.
Un text sumerian din anul 5000 i.Hr. descrie un “vierme dental” care cauza cariile. Dovezi despre acesta s-au gasit si in India Antica, Egiptul Antic, Japonia Antica si China Antica. Legenda acestui vierme se gaseste si in scrierile lui Homer, iar in secolul XIV, chirurgul Guy de Chauliac inca promova ideea ca viermele cauza putrezirea dintilor.
Papirusul “Edwin Smith”, scris in secolul XVII i.Hr., dar care ar putea reflecta alte manuscrise anterioare inca din anul 3000 i.Hr., include tratamentul mai multor boli dentare. In secolul XVIII i.Hr., “Codul lui Hammurabi” face referinta la extractiile dentare si stabileste o legatura cu pedeapsa. Examinarile ramasitelor a catorva egipteni antici si greco-romani antici arata incercari timpurii ale protezelor si a chirurgiei dentare.
Stiinta stomatologiei moderne s-a dezvoltat intre anii 1650 si 1800. Chirurgul francez Pierre Fauchard a devenit cunoscut ca “parintele stomatologiei moderne”. In ciuda limitarilor instrumentelor chirurgicale primitive in timpul secolelor XVII-XVIII, Fauchard era un chirurg foarte priceput care a realizat improvizatii remarcabile de intrumente dentare, de multe ori adaptand unelte de la ceasornicari, bijutieri si chiar frizeri, pe care considera ca le putea folosi in stomatologie. A introdus plombele ca forma de tratament pentru carii, a afirmat ca acizi derivati din zahar precum acidul tartric erau responsabili pentru putrezirea dintilor si a sugerat ca tumorile ce inconjoara dintii, din gingii, pot aparea in ultimele stadii ale cariei.
Fauchard a fost pionierul protezelor dentare si a descoperit mai multe metode pentru a inlocui dintii cazuti. A sugerat ca inlocuitorii pot fi realizati din fildes sau os. Tot el a introdus si aparatul dentar, desi initial a fost realizat din aur, a descoperit ca pozitia dintilor poate fi corectata dupa forma sarmei.
Stomatologia a devenit o stiinta foarte importanta, iar in zilele noastre exista numeroase cabinete stomatologice care isi asteapta clientii pentru consultatii periodice sau pentru diferite tratamente. Totodata, medicii stomatologi ne pot recomanda cele mai bune unelte de curatat dintii si de ingrijire a acestora.
Acum ati aflat cine a inventat stomatologia si cat de importanta este aceasta pentru igiena orala. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts