Cine a inventat snowmobilul?

Cine a inventat snowmobilul?

Cine a inventat snowmobilul
Cine a inventat snowmobilul

Snowmobilul

V-ati intrebat vreodata cine a inventat snowmobilul? Cine a imbunatatit transportul pe zapada? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul snowmobilului si cum a aparut acesta.

Snowmobilul este un vehicul terestru creat pentru deplasarea pe zapada. A fost proiectat pentru a putea fi operat pe zapada si gheata fara a avea nevoie de un drum sau de o poteca aparte. Variatii ale snowmobilului a permis unor masinari sa opereze in zapezi adanci sau in paduri, totusi, majoritatea sunt folosite in terenuri deschise inclusiv pe lacuri inghetate. Snowmobilele sunt de obicei proiectate pentru a acomoda doua persoane, asemenea unei motociclete sau a unui ATV, cu exceptia celor care au fost concepute pentru calatorii in munti pe zapada adanca, care sunt doar cu un singur loc. Nu sunt acoperite si nu au decat un mic parbriz in fata, iar motorul actioneaza o senila sau mai mai multe din partea din spate. Talpile din fata (skiurile) ajuta la controlul directiei vehiculului.

Istoria snowmobilului

Provocarea de a transporta oameni si incarcaturi dintr-un loc in altul in perioadele de iarna a dus la inventia snowmobilului. In anul 1915, lui Ray H. Muscott din Michigan i-a fost emis un patent canadian pentru sania lui cu motor “Traineau automobile”. Anul urmator a fost emis primul patent SUA aceluiasi Ray Muscott pentru un vehicul de zapada care folosea formatul de senile si skiurile de fata cunoscute astazi.

In anul 1922, canadianul Joseph-Armand Bombardier a legat patru saniute si le-a deplasat cu ajutorul unei elice antrenate de un motor. In 1936 Bombardier a dezvoltat un vehicul cu talpa de sanie in locul rotilor din fata si cu lanturi in locul celor din spate. Inventia a fost vanduta armatei la inceputul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

David Johnson impreuna cu Paul Knochenmus si Orlen Johnson au decis sa realizeze primul snowmobil. In anul 1954 acestia au reusit sa termine primul concept al automobilului, realizat pentru a face locatiile de vanatoare mai accesibile. Cei trei au decis ca vehiculul era indeajuns de bun pentru a-l prezenta directorului lor de companie, Edgar Hatteen, in ideea unei finantari pentru productie in masa, dar Hatteen a fost sceptic in ce priveste valoarea vehiculului si i-a refuzat. Astfel, cei trei au vandut snowmobilul unui depozit de cherestea pentru suma de 465 de dolari.

Totusi, cei doi Johnson si Knochemus nu s-au dat batuti si au ramas determinati sa realizeze primul snowmobil comercial. Al doilea concept de snowmobil, numit “Polaris Sno Traveler” a intrat pe linia de productie in anul 1956. Modelele originale cantareau peste 450 kg si atingeau o viteza maxima de 32 km/h. Pentru a-i face publicitate vehiculului si a-i dovedi fiabilitatea, Edgar a condus trei snowmobilisti intr-o calatorie de 1900 km prin salbaticiile din Alaska.

Abia in anul 1960, cand motoarele au devenit mai usoare si mai mici decat pana atunci, Joseph-Armand Bombardier a inventat ceea ce azi il cunoastem ca fiind snowmobilul modern. Competitorii s-au ridicat, au copiat si au imbunatatit design-ul lui, iar in anii 1970 existau mai bine de o suta de fabricanti de snowmobile. Din 1970 pana in 1973 s-au vandut aproximativ un milion de vehicule, un numar neegalat de atunci. Majoritatea companiilor au dat faliment in perioada crizei de petrol din 1973 sau au fost cumparate de alte companii mai mari. Vanzarile au revenit la 260 000 de unitati in 1997, dar au scazut treptat in timp datorita iernilor mai calde si datorita utilizarii ATV-urilor.

“Ski-Doo”, “Polaris”, “Arctic Cat” si “Yamaha” sunt cele mai populare companii producatoare de snowmobile. Acestea se intrec intre ele la varful piramidei industriei producatoare de snowmobile, venind adesea cu noi modele mai performante, mai fiabile si mai accesibile.

Acum ati aflat cine a inventat snowmobilul si cand a aparut aceasta inventie. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.