Cine a inventat seringa?
V-ati intrebat vreodata cine a inventat seringa? Cine a realizat acest instrument ce a devenit atat de important in domeniul medicinei? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul seringii si care este istoria acestei inventii.
Seringa este o poma simpla formata dintr-un piston ce sta fixat intr-un tub cilindric. Pistonul poate fi tras sau apasat de-a lungul tubului, permitand astfel seringii sa traga sau sa scoata lichide sau gaze printr-un orificiu la capatul deschis al tubului. Orificiului i se poate atasa ace hipodermice, instalatii tubulare sau diferite varfuri pentru a ajuta la directionarea fluxului in si din tubul cilindric. Seringile sunt folosite in general pentru a administra injectii, pentru a insera intravenos diferite substante, pentru a aplica diferiti compusi precum lipici sau lubrifianti sau pentru a masura lichidele.
Cuvantul “seringa” provine de la grecescul “syringos”, cuvant ce denumea forma de cilindru a tulpinii de trestie.
Putem spune ca prima forma de seringa a aparut in Egiptul Antic, dupa ce oamenii au studiat comportamentul pasarii Ibis. Aceasta pasare traieste in zone cu multa apa, are gatul lung si ciocul curbat, pe care il folosea pe post de canula – un tub care serveste la spalaturi stomacale. Aceasta observatie au condus oamenii sa apeleze la tuburi fabricate din tulpini de trestie sau de soc, atasate unor budufuri de piele, pe care le foloseau pentru igiena intestinelor, a urechilor sau in cazuri de intoxicare.
Prima seringa cu piston a fost inventata in perioada Imperiului Roman. In jurul secolului I, Aulus Cornelius Celsus a mentionat, in tratatul sau medical “De Medicina”, ca a folosit seringa pentru a trata complicatii medicale.
In secolul al IX-lea, chirurgul egiptian Ammar ibn ‘Ali al-Mawsili’ a creat o seringa dintr-un tub de sticla ce l-a folosit pentru a elimina cataracta de pe ochii pacientilor. Aceasta practica a fost folosita pana prin secolul XIII.
Fizicianul irlandez a inventat, in anul 1844, un ac gol in interior, pe care l-a folosit pentru a face prima injectie subcutanata inregistrata vreodata. Mai exact, a injectat un sedativ pentru a trata nevralgia.
In anul 1853, Charles Pravaz si Alexander Wood au creat o seringa medicala hipodermica cu un ac suficient de subtire pentru a strapunge pielea fara a fi nevoie, in prealabil, de o incizie. Alexander Wood a experimentat tratamentul nevralgiei prin injectarea morfinei, dar si el si sotia lui au devenit dependenti de morfina.
Prima seringa de unica folosinta, numita “Hypak”, a inceput sa fie produsa in serie, in anul 1954, de catre compania “Becton Dickinson”, in New Jersey. Aparitia unei asemenea seringi a constituit o adevarata revolutie in domeniul medicinei, nu doar pentru preturile de achizitionare foarte scazute, dar si pentru ca diminua riscul de transmitere unor boli, in cazul in care sterilizare acelor nu era realizata corect.
In anii 1980, s-a descoperit ca, in tarile in curs de dezvoltare, seringile din plastic nu erau aruncate dupa utilizare, ci erau refolosite. Drept urmare, Organizatia Mondiala a Sanatatii a intervenit si a incurajat producatorii sa dezvolte seringi mai sigure care puteau functiona doar o singura data. Aceste seringi sunt cunoscute sub denumirea de seringi AD (auto-disable) si sunt folosite, in prezent, in toate campaniile de vaccinare efectuate de UNICEF.
Seringile nu sunt folosite doar in domeniul medical, ci sunt folosite si in alte domenii precum in chimie, la gatit sau in alte domenii industriale. In chimie se folosesc la aplicatiile de laborator, pentru a masura lichidele. In bucatarie se folosesc pentru a injecta lichide (ex. sosuri) in alte mancaruri sau pentru a umple produsele de patiserie. Seringile se mai folosesc si la reincarcarea cartuselor cu cerneala sau pentru a injecta lipici in zonele greu accesibile.
Chiar daca este folosita si in alte domenii, seringa a devenit un instrument de baza in domeniul medicinei si va ramane astfel mult timp inainte.
Acum ati aflat cine a inventat seringa si cum a devenit un instrument atat de important in medicina. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts