Cine a inventat selfie-ul?
Un selfie este o fotografie de tip autoportret, de obicei realizata cu o camera digitala sau un telefon mobil. Selfie-urile sunt adesea incarcate pe retelele de socializare precum Facebook, Twitter sau Instagram. Majoritatea selfie-urilor sunt realizate tinand camera foto in mana si tinuta la o distanta de lungimea unui brat sau indreptata catre o oglinda, in loc sa fie folosita optiunea automata cu cronometru.
Istoria selfie-ului
In anul 1839, Robert Cornelius, un pionier al fotografiei americane, a produs un dagherotip cu el insusi, care a fost si una din primele fotografii cu o persoana. Din cauza ca procesul era foarte lent, Cornelius a avut posibilitatea sa initializeze eexpunerea prin inlaturarea capacului lentilei inainte de a se aseza pe un scaun in fata camerei, unde a stat timp de un minut, dupa care a pus capacul inapoi pe lentila. Pe spatele fotografiei el a insemnat: “Prima fotografie cu lumina realizata vreodata. 1839”.
Debutul camerei portabile “Kodak Brownie”din anul 1900 a dus la autoportretul fotografic, o tehnica devenita tot mai populara. Metoda era adesea realizata cu ajutorul unei oglinzi, astfel se aseza camera in fata oglinzii, pe un obiect sau pe un trepied pentru o mai buna stabilizare. Marea Ducesa a Rusiei, Anastasia Nikolaevna, a fost printre primii adolescenti, care, in anul 1914, la varsta de 13 ani si-a facut o poza folosind o oglinda pentru a o trimite unei prietene.
Cea mai timpurie folosire a cuvantului “selife” poate fi urmarita pana in anul 2002, cand a aparut pe un forum australian (“ABC Online”) pe data de 13 septembrie intr-un comentariu scris de Nathan Hope. Termenul a fost discutat de catre fotograful Jim Krause in 2005, desi unele fotografii care anticipau unele aspecte formale ale unui selfie puteau fi vazute in autoportretele fotografice deja comune pe “MySpace”.
Scriitoarea Kate Losse a explicat ca intre anii 2006 si 2009 (atunci cand “Facebook” a devenit mai popular decat “MySpace”), fotografia “MySpace” (adesea un autoportret orbit de blit, realizat in stil amatorial, in fata unei oglinzi) a devenit un indiciu de prost gust pentru utilizatorii noii retele de socializare, “Facebook”. Portretele incarcate pe “Facebook” erau de obicei mai formale, realizate de altii de la distanta. Potrivit lui Losse, imbunatatirile in design, in special aparitia camerelor frontale la “iPhone 4” in 2010.
La inceput popular doar printre cei tineri, selfie-ul a castigat popularitate in timp. La sfarsitul lui 2012, revista “Time” a considerat selfie-ul ca unul din cele mai interesante zece cuvinte ale anului. Desi selfie-urile exista de mult timp, abia in anul 2012 termenul a fost considerat un mare succes. Potrivit unui sondaj realizat in 2013, doua treimi din femeile australiene, cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, isi fac selfie, cel mai comun scop fiind incarcarea acestora pe “Facebook”. Un sondaj realizat de catre producatorul de camere foto si smartphone-uri, “Samsung”, a aratat ca selfie-urile insumeaza aproximativ 30% din fotografiile realizate de persoanele cu varste intre 18 si 24 de ani. In noiembrie 2013 cuvantul “selfie” a fost declarat “cuvantul anului” de catre cei de la “Dictionarul Englez Oxford”, acestia spunand ca termenul in sine este de origine australiana.
Acum ati aflat cine a inventat selfie-ul si cum a devenit un termen atat de popular. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts