Cine a inventat saxofonul ?

Cine a inventat saxofonul ?

Cine a inventat saxofonul

Cine a inventat saxofonulV-ati intrebat vreodata cine a inventat saxofonul ? Sa aruncam o privire  la istoria saxofonului . Saxofonul a fost inventat de Antoine-Joseph (Adolphe) Sax, un belgian, nascut pe 6 noiembrie 1814 in Dinant, Belgia. Tatal sau, Charles a fost un producator si expert in instrumente muzicale. Fiind copil a invatat sa faca instrumente muzicale in magazinul tatalui sau. Pasiunea tatălui său pentru crearea instrumentelor muzicale a avut o influență puternică asupra lui, care de la vârsta de șase ani, Sax a devenit deja un expert . El a produs unele dintre cele mai frumoase exemplare de fluiere, clarinete, și alte instrumente. De asemenea, el a invatat sa cante la instrumente, deoarece a trebuit să le testeze când le-a făcut. În timpul tinereții sale, Adolphe Sax a studiat la clarinet și flaut la Conservatorul din Bruxelles.

Sax, deja un muzician informat și calificaț, a devenit conștienț de faptul că există o diferență de tonalitati între sirurile de caractere și suflaturi. Sax a observat că alama a fost coplesita de suflat, iar suflarile au fost siruri de caractere coplesitoare. El a văzut necesitatea pentru a aduce un nou instrument, care ar crea o formă de echilibru între cele trei secțiuni (alamă, suflat și siruri de caractere). Sunetul pe care el il căuta, se afla între sunetul de suflat la clarinet si tonul trompetei. Sax a combinat corpul unui instrument de alamă și purtătorul de cuvânt al unui instrument de suflat din lemn, si asa sa nascut saxofonul.

Când se discută despre istoria saxofonului, trebuie menționat si Hector Berlioz. În 1841, Adolphe Sax si-a arătat creația sa, un saxofon bass C a marelui compozitor Hector Berlioz. Berlioz a fost impresionat de unicitatea si versatilitate sa. Sax sa mutat la Paris în 1842 pentru a face cunoscut instrumentul său și pe 12 iunie, Hector Berlioz a publicat un articol în revista Paris „Journal des Debats”, descrierea noului instrument. În 1844, noua creație a fost dezvaluita publicului prin expoziția industrială de la Paris. În același an, la 3 februarie, Hector Berlioz a efectuat un concert, saxofonul fiind prezentat în acest concert. În luna decembrie a acelui an, Opera „Ultimul rege al lui Iuda” de George Kastner a fost efectuata la Conservatorul din Paris. Saxofonul a debutat orchestral, într-o opereta speciala.

În timpul anului 1845, trupele militare franceze au folosit oboiul, fagotul și trompeta franceză. În același an, Adolphe a înlocuit aceste instrumente cu saxofoane B-plate și E-plat. Saxofonul a devenit o parte integrantă a benzii armatei franceze și apoi la toate celelalte benzi. Acesta a fost rezultatul final al celebrei „Bătălii a band-urilor”. Sax a vrut să demonstreze că saxofonul ar putea îmbunătăți calitatea tonală pentru toate band-urile. El a sugerat un concurs între o bandă armată formata din instrumente tradiționale și o bandă armată care sa includa saxofoanele. Sax si cei douăzeci și opt de membri ai trupei cu saxofon au concurat împotriva a treizeci și cinci de membri ai Armatei Franceze , trupa lui Sax a câștigat. Adolphe Sax a obținut un brevet de 15 ani pentru saxofoanele sale la 28 iunie 1846.

Pe 14 februarie 1847, o școală speciala pentru saxofon a fost creata în Paris. Școala a fost înființată sub numele de Gymnase Musical. In 1858, Adolphe Sax a devenit profesor la Conservatorul din Paris.
Dupa ce brevetul lui Sax a expirat in 1866, multi producatori au introdus modele de saxofon concurente. Acestea au inclus mai multe schimbari la designul original produs de Sax.

După ce Adolphe Sax a murit în 1894, fiul său, Adolphe Edouard a preluat afacerea. Saxofonul a continuat să sufere schimbări și a devenit mult mai popular. Saxofoanele au făcut parte din trupele de jazz din 1914, și a câștigat popularitate mai mare în 1920. În 1928, compania Henri Selmer a cumparat fabrica Sax.

Acum stiti cine a inventat saxofonul. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

1 COMENTARIU

comments user
Bianca

Mie imi trebuie si restul!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.