Cine a inventat pizza?
V-ati intrebat vreodata cine a inventat pizza? Poate cel mai popular preparat din lume, pizza nu are un inventator care sa fi brevetat acest aluat copt cu branza, sos de rosii si diferite condimente. In schimb stim ca a existat inca de pe vremea Greciei Antice.
Multi ar spune ca pizza a aparut in Italia, ca numele suna a ceva italian, dar preparatul dateaza din antichitate. Se stie ca in Grecia Antica se prepara o paine rotunda si plata numita “pitta”. In anul 74, in urma eruperii vulcanului Vezuviu, s-au descoperit dovezi ca se consuma, la scara larga, o paine rotunda din faina in orasele Pompei si Neopolis (ulterior Napoli). Dar am putea spune ca pizza ar fi putut fi inventata de oricine care a descoperit incalzirea amestecului din faina si apa pe o piatra incinsa.
Orasul care a fost strans legat de istoria preparatului este Napoli. Pe cand era o colonie greaca, consumul de paine rotunda si plata era in floare. Mai tarziu, pizza a devenit populara printre saraci, care aveau nevoie de un preparat ieftin si gustos. Atunci au pus peste painea rotunda ingrediente si au pus-o la copt. Pentru a le putea consuma si daca erau murdari pe maini, napoletanii faceau marginea pizzei mai groasa decat centrul, iar la sfarsit aruncau marginea pizzei.
Era pizzei moderne incepe odata cu aducerea tomatelor in Europa din America, in secolul XVI. In secolul XVIII napoletanii obisnuiau sa toarne sos de rosii peste aluatul painii rotunde, nascandu-se astfel pizza pe care o cunoastem astazi. Pizza si-a castigat cu timpul o popularitate printre turisti, care veneau in Napoli sa guste retetele de pizza, preparate de pizzaioli.
Prima pizzerie s-a deschis in 1830 cu numele de “Antica Pizzeria Port’Alba”, la Napoli, fiind deschisa si in zilele noastre. Pizzeria “Da Michele”, deschisa in 1870, este localul unde multi considera ca ar fi singurele Pizza Marinara si Pizza Margherita. Raffaele Esposito este cel care a inventat Pizza Margherita. El era un pizzaioli care lucra pentru pizzeria “Pietro…e basta cosi”, deschisa in 1880, existand si astazi sub denumirea de “Pizzeria Brandi”.
Asociatia Pizzei Napolitane Veridice are reguli foarte stricte cand vine vorba de prepararea unei pizza autentic napolitane. Aluatul acesteia trebuie framantat si aplatizat manual, fara ajutorul vreunui instrument (de aceea pizza se ruleaza cu degetele in aer), diametrul sa fie de maxim 35 de centimetri, iar la mijloc sa nu fie mai gros de 1/3 cm. Aditional, pizza trebuie coapta intr-un cuptor cu lemne boltit.
In zilele noastre, pizza a ajuns sa aiba mare atractie la consumatori prin diversele retete, cu arome, condimente si topping-uri delicioase. Astazi piata este dominata de pizzeriile cu livrari la domiciliu.
Acum stiti cine a inventat pizza si cum a ajuns aceasta din mancarea saracilor in preferatul tuturor. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts