Cine a inventat pasta de dinti?
V-ati intrebat vreodata cine a inventat pasta de dinti? Cine se afla in spatele inventiei fara de care in ziua de azi am fi avut probleme in materie de igiena? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul pastei de dinti si cum s-a ajuns la inventia acesteia.
Pasta de dinti este o pasta sau un gel farmaceutic care este folosita impreuna cu periuta de dinti ca accesoriu de curatat si intretinut estetica si sanatatea dintilor. Pasta de dinti este folosita pentru a promova igiena orala: serveste ca un abraziv care ajuta la indepartarea placii dentare si a produselor alimentare de pe dinti, ajuta la suprimarea halitozei si ofera ingrediente active (cel mai frecvent fiind fluorul) pentru a ajuta la prevenirea afectiunilor dentare si gingivale (gingivita). Cea mai mare parte a curatarii dintilor se realizeaza prin actionarea mecanica a periutei de dinti si nu de pasta de dinti.
Cea mai veche referinta despre un amestec pentru curatarea dintilor este relatata intr-un manuscris egiptean ce dateaza din secolul al IV-lea i.Hr. Ingredientele includeau flori ce erau macinate. Este totusi neclar cum anume foloseau oamenii acest amestec.
Grecii si mai tarziu, romanii au imbunatatit retetele pastei de dinti prin adaugarea de materiale abrazive precum oase zdrobite si scoici. In secolul al IX-lea, muzicianul si designerul arab Ziryab a inventat un tip de pasta de dinti care a popularizat intreaga Spanie islamica. Ingredientele exacte ale acestei paste nu sunt cunoscute, dar a fost raportat ca pasta ar fi fost “atat functionala, cat si placuta la gust”. Nu se stie daca oamenii foloseau doar pasta a fost folosita, daca frecau pe dinti cu carpe sau foloseau periute de dinti timpurii.
Pudrele de dinti au inceput sa fie utilizate pentru prima data in secolul XIX in Marea Britanie. Cele mai multe au fost facute in casa si au fost folosite creta, pulbere de caramida sau sare ca ingrediente. Un volum din 1866 al “Enciclopediei pentru Acasa” a recomandat folosirea carbunelui pulverizat si a avertizat ca multe din pudrele de dinti comercializate fac mai mult rau decat bine. Compania “Arm&Hammer” a comercializat pudra de dinti pe baza de bicarbonat de sodiu in SUA pana in anul 2000, iar in prezent “Colgate” comercializeaza pudra de dinti in India si in alte tari.
Pana in 1900, o pasta facuta din peroxid de hidrogen si bicarbonat de sodiu a fost recomandat pentru utilizarea cu periutele de dinti. Pasta de dinti prefabricata a fost comercializata pentru prima data in secolul al XIX-lea, dar nu a depasit popularitatea pudrei de dinti pana in Primul Razboi Mondial.
In 1892, doctorul Washington Sheffield din New London, Connecticut, a introdus pasta de dinti intr-un tub pliabil. I-a venit aceasta idee dupa ce fiul sau a calatorit la Paris si a vazut cum pictorii folosesc vopsea din tuburi. In New York, in anul 1896, pasta de dinti “Colgate & Company Dental Cream” a fost ambalata in tuburi pliabile asematoare celor lui Sheffield. Tuburile de pasta de dinti originale au fost realizate din plumb.
Fluorul a fost adaugat pentru prima data la pastele de dinti in anul 1890, dar abia in 1950 ingredientul activ a fost dezvoltat dupa cercetarile facute de cei de la “Procter & Gamble”. In 2006, “BioRepair” a aparut in Europa cu prima pasta de dinti ce contine hidroxilapatita sintetica ca o alternativa la fluor pentru remineralizarea si repararea smaltului. “Hidroxilapatita biomimetica” este destinata pentru a proteja dintii prin crearea unui nou strat de smalt sintetic in jurul dintelui in loc de intarirea stratului existent cu fluor ce se transforma chimic in fluoroapatita.
Aceasta inventie a aparut in vremurile antice si astazi inca o folosim cu totii. Nu ne putem neglija cand vine vorba de sanatatea noastra, iar prin spalarea pe dinti ne protejam de bacterii si ne ofera o respiratie proaspata. Pasta de dinti a devenit o parte foarte importanta a igienei personale.
Acum stiti cine a inventat pasta de dinti si cat de importanta este aceasta inventie pentru igiena noastra. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts