Cine a inventat orga?
V-ati intrebat vreodata cine a inventat orga? Cine a realizat un intrument muzical de o asemenea complexitate si de o asemenea frumusete? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul orgii si prin ce modificari a trecut aceasta inventie de-a lungul timpului.
Orga este un instrument muzical cu claviatura in care sunetul este produs de vibratiile aerului care trece prin tuburi de diferite dimensiuni sau sunt transformate in impulsuri electrice si sunt trimise unui difuzor pentru amplificare. Orga, pe langa claviatura manuala, poate avea si un pedalier, un echivalent al claviaturii la care organistul canta cu picioarele. Pedalierul este, de obicei, rezervat registrelor grave si nu se regaseste la toate orgile.
Primul instrument muzical cu claviatura din lume este hidraulisul. Acesta a fost inventat in secolul III i.Hr. de catre savantul elen Ctesibius din Alexandria. Hidraulisul este o orga cu tuburi operata prin convertirea energiei dinamice a apei in presiune pentru a crea sunete. In Antichitate, orga hidraulica era amplasata, de obicei, sub un flux natural de apa (ex. cascada) pentru a putea produce presiune in tuburi.
In secolul I au aparut doua orgi in Imperiul Roman, Ptera si Pteron. In secolul II, a aparut Magrepha, o orga antica a evreilor cu zece tuburi. Cele mai multe orgi cu tuburi au aparut in bisericile crestine si in sinagoge. Introducerea orgilor in biserici ii este atribuita Papei Vitalian in secolul al VII-lea.
In Romania, cea mai mare orga din tara se gaseste in Catedrala Evanghelica din Sibiu si nu putem sa nu mentinoam de orga de la Biserica Neagra din Brasov, cea mai mare orga mecanica din Romania. Alte orgi la noi in tara se gasesc in studioul Radio Televiziunii Romane din Bucuresti sau in catedralele episcopale romano-catolice din Bucuresti, Iasi, Oradea, Timisoara si Satu Mare.
Orga cu pompa sau harmonium-ul este un predecesor al acordeonului. Aceasta avea un burduf in interior ce trebuia apasat de catre organist prin intermediul unor pedale. Orga armonica, tot un predecesor al acordeonului, inventata de Laurens Hammond in anul 1950, avea pe langa claviatura normala, avea un set de butoane armonice special pentru acompaniament armonic.
Din anii 1930, orgile electrice fara tuburi au reusit sa reproduca sunete similare cu cele ale orgilor cu tuburi. Multe din acestea au fost achizitionate de case de cult si de alti clienti precum muzicieni profesionali sau pasionati pentru care orga cu tuburi era o imposibilitate financiara sau din lipsa de spatiu. Prima orga electrica de succes a fost “Hammond”, orga scoasa pe piata in anii 1930.
In zilele noastre, orgile au devenit foarte performante. Nu mai sunt doar electrice, ci electronice sau digitale, cu posibilitatea de a reproduce diferite sunete a mai multor instrumente si pot reproduce diferite ritmuri de tobe la tempo-uri variate.
Wolfgang Amadeus Mozart a numit orga “Regele intrumentelor”, iar acest nume nimeni nu il poate contesta. Mozart a avut dreptate si putem dovedi ca si in zilele noastre orga este unul din cele mai populare instrumente muzicale si una din cele mai mari inventii ale omenirii.
Acum ati aflat cine a inventat orga si cum a evoluat aceasta inventie din Antichitate pana in zilele noastre. Speram ca acest articol vi-a satifacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts