Cine a inventat Nutella?
Nutella este numele unei faimoase marci de crema de ciocolata italiana. Principalele ingrediente ale acesteia sunt zaharul si uleiul de palmier urmate de alune, cacao si lapte degresat. In multe tari, Nutella este vanduta ca si crema de alune. In Italia nu poate fi trecuta sub categoria “crema de ciocolata” deoarece nu indeplineste criteriul minim de concentratie de cacao solida. Nutella este o forma de crema de ciocolata, asadar procesul de productie este foarte asemanator cu procesul normal de productie a cremei de ciocolata.
Istoria ciocolatei Nutella
In anul 1946, Pietro Ferrero, care detinea o brutarie in Alba, Piemont, o zona cunoscuta pentru productia de alune, a vandut un lot initial de 300 kg de “Pasta Gianduja”. Acest lot era un bloc solid de ciocolata de alune, dar Ferrero a inceput sa vanda o versiune mai cremoasa in anul 1951, denumita “Supercrema”.
In 1963, Michele Ferrero, fiul lui Pietro, a regandit “Supercrema” cu intentia de a o comercializa in Europa. Compozitia cremei a fost modificata si a fost redenumita in “Nutella”. Primul borcan de “Nutella” a parasit fabrica lui Ferrero din Alba pe 20 aprilie 1964. Produsul a avut un succes instantaneu si a ramas foarte popular de atunci.
Senatorul francez, Yves Daudigny, a propus, in 2012, o crestere a taxei pe uleiul de palmier de la 100 de euro la 400 de euro per tona metrica. Uleiul de palmier este unul din principalele ingrediente ale ciocolatei “Nutella”, astfel ca taxa a fost numita de catre media “taxa Nutella”.
Pe data de 14 mai 2014, serviciul postal guvernamental italian “Poste Italiane” a emis un timbru “Nutella” pentru comemorarea a 50 de ani de existenta. Timbrul de 70 de eurocenti a fost realizat de catre Institutul Poligrafic si Monetaria de Stat Italiana si prezenta un borcan de “Nutella” pe un fundal auriu. Ferrero a organizat “Ziua Nutella” pe 17 si 18 mai. In zilele noastre, “Ziua Internationala a Nutella” este serbata pe 5 februarie.
“Nutella” este produsa in diverse facilitati. Pe piata Americii de Nord este produsa intr-o fabrica din Canada, in Brantford, Ontario. Mai recent, a fost deschisa o noua fabrica in San Jose Iturbide, Guanjuato, Mexic. Pentru Australia si Noua Zeelanda, “Nutella” a fost produsa in Lithgow, New South Wales inca de la sfarsitul anilor 1970.
Doua din patru fabrici Ferrero produc “Nutella” in Italia – in Alba, Piemont si in Sant’Angelo dei Lombardi, Campania. In Franta exista o fabrica in Villers-Ecalles, iar pentru Europa de Est si Africa de Sud, produsul esterealizat in Varsovia, respectiv in Manisa. Pentru piata germana “Nutella” este produsa in fabrica din Stadtallendorf, deschisa inca din 1956.
In zona Asiei, ciocolata “Nutella” este intr-o crestere de popularitate continua datorita introducerii acesteia in multe mancaruri locale. Incepand cu anul 2015, Australia a inceput sa sufere de criza de “Nutella” din pricina popularitatii ca si umplutura pentru gogosi.
“Nutella” a devenit un aliment cu adevarat popular datorita consistentei sale si a gustului acesteia. Acum ati aflat cine a inventat Nutella si cat de populara a devenit aceasta de-a lungul anilor. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts