Cine a inventat nanotehnologia?

Cine a inventat nanotehnologia?

Cine a inventat nanotehnologia

Cine a inventat nanotehnologiaO tehnologie relativ tanara, o tehnologie moderna cu un potential imens pentru omenire. Este vorba de nanotehnologie, o tehnologie in plina dezvoltare de la care se asteapta foarte multe pe viitor. Cu toate acestea, cine este cel care a descoperit aceasta tehnologie moderna? Cine a inventat nanotehnologia? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul nanotehnologiei si sa descoperim interesanta poveste a nanotehnologiei.

Nanotehnologia este, de fapt, manipularea materiei la scara atomica, moleculara si supramoleculara. Nanotehnologia este un termen colectiv pentru dezvoltarile tehnologice la scara nanometrica.

Cand analizam datele despre nanotehnologie, vom observa ca inventia nanotehnologiei nu poate fi atribuita unei singure persoane. Pe 29 decembrie 1959, Richard Feynman a tinut un discurs la Intalnirea Societatii de Fizica Americana, unde a discutat despre o procedura in care moleculele si atomii pot fi manipulati cu ajutorul unor intrumente speciale. Cuvantul inca nu se inventase, dar popunerea lui Feynman era o descriere exacta a acestei stiinte.

Cuvantul “nanotehnologie” in sine ii este atribuit profesorului Norio Taniguchi. Acesta a descris, in lucrarea sa din 1974, un proces de consolidare sau de separare a moleculelor sau a atomilor. Doctorul K. Eric Drexler a popularizat aceasta denumire in cartile sale “Motorul de Creatie” si “Nanosisteme”. Prima carte mentionata a aparut in anul 1986 si a fost prima carte ce a tratat subiectul nanotehnologiei.

In anul 1981, inventia microscopului de scanare si tunelare (STM – scanning tunneling microscope), a adus o vizualizare fara precedent a atomilor individuali si legaturilor si a fost folosit cu succes pentru a manipula atomi individuali in 1989. Inventatorii microscopului, Gerd Binnig si Heinrich Rohrer de la Laboratorul de Cercetare IBM din Zurich, au primit Premiul Nobel pentru Fizica in anul 1986.

Harry Kroto, Richard Smalley si Robert Curl au descoperit si au reusit sa manipuleze fulerena cu succes in 1985, iar in 1996, cei trei au primit Premiul Nobel pentru Chimie. Fulerena nu a fost descrisa initial ca o nanotehnologie. Termenul a fost folosit in ceea ce priveste munca anterioara cu aferente la tuburile de grafen (numite si nanotuburi de carbon), care a propus potentiale aplicatii in electronica la scara nanometrica si alte dispozitive.

In 1987 a fost proiectata prima proteina si s-a tinut un simpozion pe aceasta tema. In urmatorul an, nanotehnologia a fost introdusa in universitati. In anul 1991, microscopul cu forta atomica a fost creat, iar anii 1990 au vazut o crestere a folosintei si a manipularii nanotuburilor de carbon.

Chiar daca este inca la inceput de drum, potentialele beneficii ale nanotehnologiei au fost sustinute de catre cercetatori. Nanotehnologia poate crea apa curata si pura, poate ajuta la crearea porduselor agricole proiectate genetic, sigure, sanatoase si nu necesita munca intensiva.

Nanotehnologia are si alte beneficii precum folosirea ieftina a energiei, productie fara poluare si mai multe medicamente eficiente. Aceasta tehnologie poate revolutiona si modul in care medicii executa diagnostice si transplant de organe. Cu ajutorul nanotehnologiei se pot fabrica si computere si aparate inteligente.

Datorita varietatii de aplicatii pe care le are nanotehnologia (industriale si militare), guvernele au investit miliarde de dolari in cercetari. SUA a investit 3,7 miliarde de dolari prin progarmul lor de Initiativa Nanotehnologica, Uniunea Europeana a investit 1,2 miliarde, iar Japonia 750 de milioane de dolari in aceasta tehnologie a viitorului.

Acum ati aflat cine a inventat nanotehnologia si cat de importanta este pentru viitorul acestei planete. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *