Cine a inventat mouse-ul?
O inventie care a adus multe beneficii universului computerelor moderne. Un mic obiect care ne ajuta sa navigam mai usor prin computer si sa manipulam mult mai usor datele. Mouse-ul a devenit un obiect periferic indispensabil, fiecare computer avand cate unul. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat mouse-ul? Ei bine, istoria inventarii mouse-ului este relativ recenta, dar foarte bogata.
Mouse-ul (plural mausuri) este unul din cele mai importante dispozitive periferice de introdus comenzi ale computerului modern, devenind un obiect “hardware” standard pentru orice computer. Mouse-ul este modelat dupa forma mainii pentru a putea fi folosit cu usurinta si este, de obicei, echipat cu unul sau mai multe butoane. Informatia preluata de partea inferioara a mouse-ului este digitalizata si transmisa computerului. Miscarea bidimensionala (2D) a mouse-ului este transpusa tot in miscare 2D pe ecranul computerului cu ajutorul unui cursor identificator-indicator grafic.
Denumirea de “maus” provine de la cuvantul englez “mouse” care inseamna soarece. A fost numit astfel datorita formei sale asemanatoare unui soarece, iar cablul de legatura, initial orientat in partea opusa (spre utilizator), a accentuat asemanarea.
Un dispozitiv de indicare bazat pe aceleasi principii este trackball-ul. A fost inventat in anul 1946 ca si un sistem de navigare radar de catre Ralph Benjamin pentru Marina Roiala Britanica. Proiectul lui Benjamin folosea computere analogice pentru a calcula pozitiile viitoare ale aeronavelor luate in tinta. Utilizatorii ofereau anumite puncte de informatie computerului cu ajutorul unei manete (joystick), dar Benjamin a simtit ca este mai elegant ca informatia sa se introduca cu ajutorul unui trackball. Desi a fost brevetat in 1947, s-a construit un singur prototip si a fost tinut secret.
Tom Cranston, Fred Longstaff si Kenyon Taylor au luat parte la inventarea unui alt model de trackball in anul 1952. Acestia au construit un trackball pentru Marina Roiala Canadiana avand acelasi concept ca si Benjamin, dar foloseau computere digitale pentru a calcula pozitiile si trimiteau datele rezultate si altor nave aflate in misiune folosind unde radio. Acest proiect nu a fost brevetat deoarece era un proiect militar secret.
Inventatorul mouse-ului modern a fost Douglas Engelbart. Acesta, impreuna cu inginerul-sef Bill English, au creat primul prototip de mouse in anul 1963 la Institutul de Cercetare Stanford (astazi SRI International). Totusi, Engelbart nu a primit nici un merit pentru inventie, angajatorul sau avand brevetul care a expirat inainte ca mausul sa fie folosit pentru computerele personale.
Pe 17 noiembrie 1970, Engelbart primeste un brevet pentru “Indicatorul de Pozitie X-Y pentru un Sistem de Afisare”. La acel timp inventatorul a gandit ca utilizatorul va tine permanent mouse-ul cu o mana, iar cealalta mana o folosea pentru a scrie pe o tastatura cu doar cinci butoane.
Compania germana Telefunken dezvolta si publica primul mouse cu bila pe data de 2 octombrie 1968, numit Rollkugel. Compania a decis ca inventia este prea neinsemnata pentru a o breveta.
Xerox Alto aparut in 1973, Lilith in 1980 si Xerox 8010 Star Information System in 1981, sunt primele versiuni de calcualtoare personale care aveau si mouse-ul inclus ca parte din acestea. In 1982, Microsoft a creat primul mouse compatibil cu programul MS-DOS, Microsoft Word. Totusi, mouse-ul a ramas in anonimat pana in 1984, cand aparitia sistemului Macintosh 128K a adus si o imbunatatire a versiunii originale a mouse-ului Lisa.
Mouse-ul face ca navigatia sa fie mai usoara cu ajutorul mai multor functii cum ar fi: click, dublu-click, click-dreapta, click-mijloc, drag(trage), drop(arunca) etc. Aceste functii ale mouse-ului se transpun pe ecran ca fiind comenzi de selectie, deschidere, mutare etc.
Tehnologia a avansat mult, iar mouse-ul a evoluat si el. Mouse-ul cu bila a fost o inovatie in tehnologie, dar trebuia intretinut si curatat. Au aparut mouse-urile optice, care folosesc un LED pentru a detecta miscarile relative de sub acestea. Apoi au aparut mouse-urile laser, care sunt tot mouse-uri optice, dar sunt mult mai precise. In general, mouse-ul are doua butoane si rotita din mijloc folosita pentru derularea paginilor unui document sau marirea/micsorarea imaginilor, dar exista si mouse-uri cu mai multe butoane folosite mai mult pentru jocurile pe computer, unde sunt foarte folositoare.
Mouse-ul fara fir (wireless) transmit datele prin infrarosii sau unde radio (inclusiv Bluetooth sau Wi-Fi), dar dezavantajul acestora este bateria. Daca mouse-ul consuma mai mult, atunci bateria trebuie schimbata mai des, iar din aceasta cauza se pierde timp.
Unul din cele mai importante periferice pentru computer, alaturi de tastatura si monitor, mouse-ul a evoluat foarte mult si a devenit foarte popular in lumea intreaga, astfel ca, in anul 2008, Compania Logitech a ajuns la un numar de un miliard de mouse-uri fabricate.
Acum ati aflat cine a inventat mouse-ul si care este istoria acestuia. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts