Cine a inventat motorul electric?
V-ati intrebat vreodata cine a inventat motorul electric? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul motorului electric si cat de importanta este aceasta inventie pentru omenire.
Motorul electric este o masinarie electrica ce converteste energia electrica in energie mecanica. Intr-un mod normal de functionare, majoritatea motoarelor electrice opereaza prin interactiunea dintre campul magnetic al unui motor electric si curentii de bobinare pentru a genera forta in interiorul motorului.
Istoria motorului electric
Putem considera ca primele motoare electrice au fost dispozitivele electrostatice simple pe care calugarul scotian, Andrew Gordon, le-a realizat in anii 1740. Principiul teoretic din spatele productiei de forta mecanica de catre interactiunile unui curent electric si un camp magnetic, Legea Fortei a lui Ampere, a fost descoperita mai tarziu de catre Andre-Marie Ampere in anul 1820. Conversia energiei electrice in energie mecanica prin metode electromagnetice a fost demonstrata de catre savantul britanic, Michael Faraday, in anul 1821.
In 1827 fizicianul maghiar Anyos Jedlik a inceput sa experimenteze cu bobine electromagnetice. Dupa ce Jedlik a rezolvat problemele tehnice ale rotatiei continue prin inventia unui comutator, acesta a numit primele sale dispozitive “autorotoare electromagnetice”. Desi acestea au fost folosite doar in scopuri educative, in anul 1828 Jedlik a demonstrat primul dispozitiv care continea trei parti principale a unui motor electric pe curent continuu (motor CC): statorul, rotorul si comutatorul. Dispozitivul nu avea magneti permanenti in constructie, astfel campurile magnetice ale componentelor stationare si rotative erau produse doar de curentii care treceau prin bobinajele acestora.
Dupa mai multe incercari mai mult sau mai putin reusite cu aparate care aveau rotatii relativ slabe a fost creat primul motor cu adevarat eficient care dezvolta o putere mecanica remarcabila. In mai 1834 inginerul german, Moritz Hermann von Jacobi a construit acest motor in orasul Konigsberg, Kaliningradul de astazi. Pe 13 septembrie 1838, la Sankt Petersburg, Rusia, inventatorul a realizat prima plimbare cu o barca la bordul careia se aflau sase pasageri. Barca era actionata de un motor electric cu o putere de 220 W.
Primul motor CC comutator capabil sa actioneze masinarii a fost inventat de savantul britanic William Sturgeon in anul 1832. Incercand sa ii urmeze exemplul lui Sturgeon, mai multi inventatori au dezvoltat motoare CC, dar toate s-au confruntat cu aceeasi problema legata de costurile ridicate ale bateriilor. Asemenea motorului lui Sturgeon, nu a existat o piata comerciala practica pentru aceste motoare.
Primul motor CC care a avut un succes comercial a fost demonstrat de catre Zenobe Gramme in anul 1871, cand a dezvoltat dinamul cu tor, realizare ce a rezolvat problema pulsatiilor de curent continuu. In 1873 Gramme a realizat ca dinamul sau poate fi folosit ca un motor, pe care l-a prezentat cu un mare succes la expozitiile din Viena si Philadelphia prin conectarea a doua astfel de motoare CC la o distanta de pana la doi kilometri intre ele, unul fiind folosit drept generator.
In anul 1824 fizicianul francez, Francois Arago a formulat existenta campurilor magnetice rotative, denumite rotatiile lui Arago, pe care, prin oprirea si pornirea manuala, Walter Baily le-a demonstrat in 1879 ca un efect al primului motor primitiv cu inductie.
In anii 1880 multi inventatori au incercat sa dezvolte motoare electrice pe curent alternativ (motoare CA) functionale deoarece avantajele la transmisia de voltaje mari pe distante lungi erau contrabalansate de inabilitatea de a opera motoare pe curent alternativ. Motoare CA cu inductie practice au fost inventate independent de catre Galileo Ferraris in anul 1885 si de Nikola Tesla in 1887.
Motoarele electrice si-au gasit rapid locul in aplicatii, spre exemplu, rimul ascensor electric, prezentat de Siemens in anul 1880, a fost actionat de un motor electric.
Acum ati aflat cine a inventat motorul electric si cum a evoluat aceasta inventie de-a lungul anilor. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts