Cine a inventat mortarul?

Cine a inventat mortarul?

Cine a inventat mortarul
Cine a inventat mortarul

Mortarul

V-ati intrebat vreodata cine a inventat mortarul? Cine a inventat liantul dintre caramizi, cine a realizat amestecul ce rezista sute, chiar mii de ani dupa aplicare? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul mortarului si cat de important este acesta in domeniul constructiilor.

Mortarul este o pasta adeziva folosita in constructii pentru a fixa intre ele blocuri de piatra, caramida si unitati de zidarie din beton, umpland si sigiland spatiile dintre ele si, in unele cazuri, oferind peretilor un sablon sau o culoare decorativa. Mortarul este de obicei realizat dintr-un tip de adeziv, nisip si apa, dar se foloseste uneori ciment sau var ca adeziv. Intr-un sens mai larg mortarul include si smoala, asfaltul sau lutul sau argila moale. Cuvantul “mortar” provine de la latinescul “mortarium” care inseamna zdrobit.

Istoria mortarului

Primele mortare au fost realizate din namol si argila. Din cauza lipsei de piatra si a abundentei de argila, constructiile babiloniene au fost realizate din caramizi arse, folosind var stins sau smoala drept mortar. Potrivit lui Roman Ghirshman, prima dovada a folosirii unei forme de mortar de catre oameni a fost la Mehrgarh aflat in Pakistanul de astazi, oras realizat din caramizi uscate la soare in anul 6500 i.Hr. Orasul antic Harappa din Pakistan a fost construit in anul 2600 i.Hr. cu caramizi realizate in cuptor si cu un mortar din gips. Mortarul din gips a fost folosit pentru constructia piramidelor egiptenesi pentru multe alte structuri antice. Gipsul necesita o temperatura de ardere mai mica astfel ca este mai usor de realizat decat mortarul din var si se intareste mai repede, acestea fiind motivele pentru care a fost folosit in Antichitate. Totusi, mortarul din gips nu este la fel de durabil ca celelalte materiale in conditii umede.

Excavarea unui apeduct subteran din Megara, Grecia a scos la iveala un rezervor imbracat cu un mortar puzzolanic cu o grosime de 12 mm. Acest apeduct dateaza din jurul anului 500 i.Hr. Mortarul puzzolanic este un mortar bazat pe var, dar este realizat cu un aditiv din cenusa vulcanica care permite intarirea acestuia sub apa, fiind cunoscut si sub numele de ciment hidraulic. Grecii obtineau cenusa vulcanica din insulele grecesti Thira si Nisiros sau din colonia greceasca Dicaearchia (Pozzuoli) de langa Napoli, Italia. Romanii au imbunatatit ulterior utilizarea si metodele de preparare a ceea ce a devenit cunoscut ca mortar si ciment puzzolani.

In China Antica mortarul hidraulic nu a fost disponibil, probabil din pricina lipsei cenusei vulcanice. In jurul anului 500 i.Hr. s-a amestecat supa de orez lipicioasa cu var stins pentru a realiza un compozit de mortar care avea mai multa putere si rezistenta la apa decat mortarul din var.

Este de neinteles faptul ca, timp de doua milenii, arta realizarii mortarului si cimentului hidraulic, care a fost perfectionat si raspandit de greci si romani, s-a pierdut atat de usor. In Evul Mediu cand au fost construite catedralele gotice, singurul ingredient activ din mortar a fost varul. Din cauza ca mortarul din var se poate degrada in contact cu apa, multe structuri au suferit de la ploile abatute peste ele.

Mortarul de ciment de Portland a fost inventat in anul 1794 de catre Joseph Aspdin si patentat pe 18 decembrie 1824, in mare parte ca rezultat al eforturilor depuse pentru dezvoltarea unor mortare mai puternice. A devenit popular la sfarsitul secolului XIX si a devenit, pana in 1930, mult mai popular decat mortarul de var. Avantajele mortarului de ciment de Portland sunt ca se aseaza si se intareste rapid astfel permitand un pas mai rapid al constructiei. Mai mult, sunt necesari mai putini muncitori experimentati pentru constructia unei structuri cu ciment de Portland.

Tehnologia avanseaza continuu, cercetatorii sunt concentrati in descoperirea noilor tipuri de mortare mai rezistente si mai eficiente, iar lumea se dezvolta si continua sa construiasca cladiri peste cladiri. Astfel, mortarul este inca foarte popular si va ramane si pe viitor un element de baza in domeniul constructiilor.

Acum ati aflat cine a inventat mortarul si cand a aparut aceasta inventie. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.