Cine a inventat robotica?
V-ati intrebat vreodata cine a inventat robotica? Cine este la baza construirii robotilor si cum a evoluat atat de mult aceasta stiinta? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul roboticii si povestea acestei stiinte.
Robotica este o ramura a tehnologiei care se ocupa cu studiul, dezvoltarea, crearea si operarea robotilor si totodata cu procesarea informatiilor, controlul si studiul senzorial al acestora. Sitstemele robotice incorporeaza principiile ingineriei mecanice, a ingineriei electronice si a informaticii (inteligenta artificiala).
Conceptul de a crea masinarii ce pot opera autonom dateaza inca din clasicism, dar cercetarile functionalitatii si posibile folosinte ale robotilor nu au fost incepute pe deplin pana in secolul XX. Robotica a fost des vazuta ca si o mimica a comportamentului uman, care poate indeplini sarcini in moduri similare omului. In zilele noastre, robotica este o stiinta in continua dezvoltare, astfel cum tehnologia avanseaza, la fel si cercetarile si dezovltarile continua, iar fabricarea robotilor ce servesc in diverse scopuri devine o prioriatate. Multi roboti au fost creati sa indeplineasca sarcini ce ar putea periclita vietile omenesti cum ar fi sa dezamorseze bombe, mine sau sa cerceteze epave de pe fundul oceanelor.
Numele de “robotica” deriva de la cuvantul “robot”, cuvant introdus publicului din Cehia de catre scriitorul Karel Capek in piesa de teatru R.U.R. (Rossum’s Universal Robots), publicata in anul 1920. Cuvantul “robot” vine din slavonul “robota” ce inseamna munca. Piesa de teatru incepe intr-o fabrica unde se produc oameni artificiali numiti roboti, mesinarii ce sunt confundate cu oamenii. Totusi, Karel nu si-a asumat creditul pentru numele inventat, ci a confirmat ca fratele sau Josef Capek este ce care a venit cu aceasta idee.
Oxford English Ditctionary sustine ca numele de “robotica” a fost folosit pentru prima data in scurta poveste SF “Liar!” scrisa de Isaac Asimov si publicata in 1941 in revista “Astounding Science Fiction”.
In 1927 apare prima interpretare a unui robot intr-un film. Rolul “Maschinenmensch” (omul-masinarie) a fost jucat de catre actrita germana Brigitte Helm in filmul “Metropolis” regizat de Fritz Lang.
In anul 1942 scriitorul Isaac Asimov formuleaza “cele trei legi ale roboticii”. In 1948, Norbert Wiener formuleaza “pricipiile ciberneticii”, bazele roboticii practice.
Roboti pe deplin autonomi nu apar decat dina doua jumatate a secolului al XX-lea. Primul robot progamabil si operat digital, numit Unimate, este instalat in anul 1961 intr-o fabrica unde avea ca obiective scoatere unor piese de metal fierbinti din matrita de turnare si stivuirea lor. Robotii comerciali si industrialisunt foarte raspanditi inzilele noastre si sunt folositi pentru a executa sarcini mai ieftin, cu o acuratete mai mare si cu o fiabilitate mai mare decat a oamenilor. Roboti sunt folositi in productie, ambalare, transport, explorarea Pamantului si al spatiului, in dezvoltarea armamentului, in cercetari in laboratoare, in domeniul medicinei, chirurgie, in dezvoltarea masurilor de siguranta sau in productia in masa a bunurilor industriale.
Robotica este o componenta esentiala in majoritatea mediilor moderne de productie. Fabricile se folosesc tot mai mult de roboti, observandu-se ca numarul de locuri de munca asociate roboticii sunt tot mai multe.
Acum ati aflat cine a inventat robotica si cum a evoluat pana in zilele noastre. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts