Cine a inventat fotografia?
V-ati intrebat vreodata cine a inventat fotografia? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul fotografiei si care este povestea acestei inventii.
Fotografia (sau poza) este o imagine realizata prin caderea luminii pe o suprafata sensibila la lumina, de obicei pe un film fotografic sau pe un mediu electronic precum CCD sau un cip CMOS. Majoritatea fotografiilor sunt create cu ajutorul aparatelor de fotografiat, care folosesc o lentila pentru a concentra lumina vizibila a scenei intr-o reproducere a ceea ce ar vedea ochiul uman.
Istoria fotografiei
Prima fotografie permanenta a fost developata in anul 1790, de catre Thomas Wedgewood. Din pacate, imaginile erau sterse, iar Wedgewood s-a stins din viata inainte sa poata inainta cu experimentele. Abia in anul 1822 s-a realizat o fotografie clara de catre inventatorul francez Joseph Nicephore Niepce, pe baza unei descoperiri a lui Johann Heinrich Schultz care presupune ca o combinatie de argint si creta se intuneca la expunerea la lumina. Niepce si Louis Daguerre au rafinat acest proces, cel din urma descoperind ca expunand argintul in prima faza vaporilor de iodina, dupa care expus la lumina si in cele din urma la vapori de mercur dupa ce a facut fotografia, se putea forma o imagine latenta, iar lasarea placii in baie de sare fixa imaginea. Aceste idei au dus la realizarea faimosului dagherotip.
Dagherotipul avea defectele sale, cele mai evidentiate fiind fragilitatea fotografiei realizate si fiind un proces doar pozitiv, nu putea fi refacut. Inventatorii au inceput sa caute imediat solutii pentru a imbunatati procesele pentru a le face mai practice. Mai multe procese au fost introduse si au fost folosite pentru o scurta perioada de timp dupa prima imagine a lui Niepce si introducerea procesului colodiu in anul 1848. Negativele din placi de sticla umeda pe baza de colodiu cu imprimari realizate pe hartie cu albumina a ramas metoda fotografica preferata pentru o perioada, chiar si dupa introducerea procesului de gelatina din 1871, care era si mai practic. Adaptarile procesului de gelatina au ramas procesele fotografice alb-negru primare pana in zilele noastre.
Fotografia color este aproape la fel de veche ca si cea alb-negru, cu experimentele timpurii realizate de John Herschel cu Antotipul in 1842 si placile Lippmann din 1891. Fotografia color a devenit mult mai populara odata cu introducerea Autocromului Lumiere in 1903, care a fost inlocuit de Kodacrom, Ilfocrom si alte procese similare. Timp de multi ani aceste procese au fost folosite exclusiv pentru transparente (in retroproiectoare sau dispozitive similare), dar imprimarile color au devenit populare odata cu introducerea negativului Cromogenic, care este cel mai folosit sistem din procesul C-41. Nevoile industriei cinematografiei au introdus, de asemenea, o varietate de sisteme cu scopuri speciale, poate unul dintre cele mai cunoscute fiind Tehnicolor, acum devenit un sistem foarte rar.
Cea mai scumpa fotografie din lume a fost realizata de Andreas Gursky. Fotografia intitulata “Rin II / Rhein II”, realizata in 1999, a fost vanduta intr-o licitatia a casei “Christie’s” organizata la New York in noiembrie 2011, pe impresionanta suma de 4,34 de milionane de dolari. Initial, fotografia a fost evaluata la o suma intre 2,5 si 3,5 milioane de dolari, dar pretul de 4,34 de milioane de dolari include si comisionul platit de cumparator, care a ramas anonim. Lucrarea lui Gursky, inclusa in licitatia de impresionism si arta moderna, reprezinta imaginea raului Rin care curge orizontal, intre campurile verzi si un cer acoperit de nori. Detaliile straine precum caini, persoane, chiar si o cladire au fost indepartate de catre artist prin editare digitala.
Recordul de cea mai scumpa fotografie a fost detinut anterior de lucrarea “Untitled #96”, semnata Cindy Sherman, vanduta cu 3,89 milioane de dolari, in mai 2011. Andreas Gursky a mai detinut un record mondial pentru fotografia “99 Cent II Diptychon”(2001) vanduta in anul 2006, pentru suma de 3,34 milioane de dolari.
Fotografiile din zilele noastre au devenit tot mai clare, mai colorate, de o calitate tot mai buna si sunt realizate de aparate tot mai performante care reusesc sa capteze obiecte, persoane, natura etc. in cele mai frumoase ipostaze.
Acum ati aflat cine a inventat fotografia si care este povestea aceste inventii. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts