Cine a inventat faxul?
V-ati intrebat vreodata cine a inventat faxul? Cine a fost cel care a adus un nou mod de a transmite informatii la viteze mari? Ei bine, hadeti sa aflam impreuna cine este inventatorul faxului si unde putem gasi aceasta inventie.
Faxul este transmiterea telefonica a unor materiale imprimate scanate (text si/sau imagini) catre un alt telefon conectat la o imprimanta sau un alt dispozitiv de iesire. Documentul original este scanat cu un aparat numit fax (sau telecopiator) care proceseaza continutul (text si/sau imagini) ca o imagine grafica fixa, convertind-o in format bitmap, apoi transmitand-o prin sistemul de telefonie sub forma de tonuri cu frecventa audio. Faxul receptor interpreteaza tonurile si reface imaginea imprimand o copie a documentului.
Istoria faxului
Inventatorul scotian Alexander Bain a lucrat la tipuri de dispozitive chimice de faxuri mecanice si in anul 1846 a reusit sa reproduca semne grafice in experimente de laborator. A primit patentul pe 27 mai 1843 pentru “Telegraful Electric care Imprima”. Frederick Bakewell a adus mai multe imbunatatiri design-ului lui Bain si a prezentat o masinarie telefax. Pantelegraful a fost inventat de catre fizicianul italian Giovanni Caselli. Acesta a introdus primul serviciu comercial de telefax intre Paris si Lyon in anul 1865, cu 11 ani inainte de inventarea telefonului.
In anul 1881, inventatorul englez Shelford Bidwell a construit fototelegraful scanner. Acesta a fost prima masinarie telefax care putea scana orice original bidimensional. In jurul anului 1900, fizicianul german Arthur Korn a inventat “Bildtelegraph”, foarte raspandit in special in Europa continentala, incepand cu o transmitere de la Paris la Londra, in 1929, a unei fotografii cu o persoana urmarita. Rivalii acestuia fiind pentru inceput “Belinographe” al lui Edouard Belin, iar din anii 1930, “Hellschreiber” inventat in anul 1929 de catre germanul Rudolf Hell, un pionier in scanarea si transmiterea mecanica a imaginii.
Inventia teleautografului in anul 1888 de catre Elisha Grey a marcat continua dezvoltare in tehnologia faxului, oferind utilizatorilor posibilitatea sa trimita semnaturi peste distante lungi, astfel permitand verificarea identificarii sau a proprietatii pe distante lungi.
Ca designer pentru “Radio Corporation of America”, in anul 1924, Richard H. Ranger a inventat fotoradiograma wireless (fara fir), sau facsimilul radio transoceanic, precursorul faxurilor din zilele noastre. O fotografie a presedintelui Calvin Coolidge trimisa de la New York la Londra pe 29 noiembrie 1924 a devenit prima fotografie reprodusa de facsimilul radio transoceanic. Folosirea comerciala a produsului lui Ranger a inceput doi ani mai tarziu. Faxul radio este inca folosit si astazi pentru transmiterea graficelor meteo si informatiilor catre navele aflate in larg. De asemenea in 1924, Herbert E. Ives de la “AT&T Corporation” a transmis si a reconstruit primul facsimil color, folosind separarea culorilor. In jurul anului 1952, “Finch Facsimile”, o masinarie ultramoderna, a fost descrisa in detaliu intr-o carte, dar se pare ca nu a fost niciodata construita la scara larga. In anii 1960 Armata SUA a transmis prima fotografie prin facsimil satelit de la “Deal Test Site” la Puerto Rico.
Un punct de reper ar fi anul 1964, cand “Xerox Corporation” a introdus si patentat ceea ce multi considera a fi prima versiune comercializata a faxului modern sub numele LDX sau “Long Distance Xerography”. Acest model a fost inlocuit doi ani mai tarziu cu o unitate care a stabilit cu adevarat standardele faxurilor pentru ani ce au urmat. Pana la acel moment masinariile fax erau foarte costisitoare si erau foarte greu de operat. In anul 1966, Xerox a lansat “Magnafax Telecopier”, un fax mai mic de 23 de kilograme. Aceasta unitate era cu mult mai usor de operat si putea fi conectata la orice linie de telefon standard. Aceasta masinarie era capabila sa transmita un document stil scrisoare in aproximativ sase minute. Primul fax digital cu timpi de transmitere sub un minut a fost dezvoltat de “Dacom”.
Pana la sfarsitul anilor 1970 multe companii din intreaga lume (in special din Japonia) au intrat pe piata faxurilor. In scurt timp, un nou val de faxuri mai compacte, mai rapide si mai eficiente a aparut pe piata. Xerox a continuat sa produca si sa perfectioneze faxuri ani buni dupa prima unitate revolutionara, dar mai tarziu au combinat faxul cu echipament “Copier” (Copiatoare) pentru a crea masinile hibrid multifunctionale pe care le folosim astazi care copiaza, scaneaza si trasnmit faxuri.
Desi companiile mai pastreaza unele capabilitati de transmitere fax, aceasta tehnologie se confrunta cu o competitie aflata in crestere, alternative bazate pe internet. Totusi, faxurile pastreaza inca cateva avantaje, mai exact in transmisia materialelor sensibile care, daca sunt trimise pe internet necriptate, pot fi vulnerabile interceptarii. In unele tari, deoarece semnatura electronica de pe contracte nu este inca recunoscuta de lege, in timp ce contractele trimise prin fax sunt, unitatile fax continua sa se bucure de suport in afaceri. In Japonia faxurile sunt inca folosite foarte des din motive culturale.
Acum ati afla cine a inventat faxul si care este povestea acestei inventii. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts