Cine a inventat detectorul de metale?
V-ati intrebat vreodata cine a inventat detectorul de metale? Cine a reusit sa construiasca un aparat ce poate detecta metale in diferite cicumstante? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul detectorului de metale si in ce domenii are aplicatii.
Detectorul de metale este un instrument eletronic portabil ce detecteaza prezenta metalelor din vecinatatea acestuia. Detectoarele de metale sunt folositoare pentru a gasi obiecte metalice ascunse in alte obiecte sau aflate sub pamant. Aparatele sunt constituite dintr-o unitate portabila la care este atasata o sonda cu senzori ce poate fi trecuta peste pamant sau alte obiecte. Daca senzorul trece pe langa un obiect metalic, acest lucru este indicat printr-un sunet redat in casti sau de un ac ce se misca la un indicator. De obicei, detectoarele ofera indicatii despre distanta – cu cat este mai aproape de obiectul metalic, cu atat sunetul este mai puternic sau acul urca mai mult.
Cea mai simpla forma de detector de metale consista dintr-un oscilator ce produce curent alternativ ce trece printr-o bobina ce produce un camp magnetic. Daca un obiect de metal conductor de electricitate este in apropierea bobinei, curenti turbionari intra in obiectul metalic, iar acesta produce un camp magentic propriu. Daca o alta bobina este folosita pentru a masura campul magnetic (actionand ca un magnetometru), schimbarile campului magnetic din obiectul metalic pot fi detectate.
Primul detector de metale a fost invdentat in anul 1881, de catre Alexander Graham Bell. Acesta a contruit detectorul pentru a scoate un glont din pieptul presedintelui american James Garfield. Detectorul a functionat corect, dar operatia a fost nereusita deoarece Garfield era intins pe un pat metalic ce a indus aparatul in eroare.
Dezvoltarea moderna a detectoarelor de metale au inceput in anii 1920. Gerard Fisher a dezvoltat un sistem de ghidaj radio, folosit pentru o navigare precisa. Sistemul functiona foarte bine, dar Fisher a observat ca apareau anomalii in locuri unde terenul continea minereu. El a ajuns la concluzia ca daca o unda radio poate fi distosionata de un metal, atunci ar fi posibila constructia unui aparat ce poate detecta metale folosind o bobina de cautare rezonand la o frecventa radio. In 1925, Fisher si-a depus si a primit primul brevet pentru un detector de metale.
Josef Stanislaw Kosacki, un locotenent polonez, a construit, in perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial, un detector de metale cu tuburi electronice si sursa de alimentare separata. Kosacki a folosit detectorul la deminarea campurilor minate de armata germana in retragere. Fiind o operatiune militara, detectorul a fost tinut secret timp de cateva decenii, dupa care cateva firme au preluat ideea si au inceput fabricarea detectoarelor de metale. Introducerea tranzistorului, a circuitului integrat, a procesorului, au dat posibilitatea fabricarii de detectoare de metale mai mici, si ca marime si ca greutate, mai performante si mai usor de utilizat.
In prezent, detectorul de metale se foloseste in mai multe domenii. In domeniul militar se foloseste pentru descoperirea minelor si a proiectilelor neexplodate. In arheologie este folosit pentru descoperirea obiectelor metalice in siturile arheologice. In securitate, detectorul de metale este utilizat pentru control personal, in aeroporturi, institutii etc., in scopul de a detecta obiecte metalice ascunse sau diverse arme ascunse. In industrie se foloseste pentru detectarea obiectelor metalice in diverse locatii, pentru detectarea unor conducte ingropate sau pentru detectarea metalelor pe banda transportatoare.
Ca hobby, persoanele pasionate de detectii de metale folosesc aparatul pentru a descoperi obiecte metalice ascunse, monede, obiecte de tezaur, comori etc., iar scafandrii folosesc detectorul de metale pentru cautarea de tezaure subacvatice sau in arheologia subacvatica. Exista o importanta comunitate mondiala organizata in cluburi si asociatii de profil.
Fie ca este vorba de detectia metalelor in diferite domenii sau doar ca o placere personala, fara detectorul de metale aceasta activitate nu era posibila. Aparatul este un instrument foarte important in aceste domenii, iar tehnologia in continua dezvoltare reuseste sa creeze noi aparate mai performante.
Acum ati aflat cine a inventat detectorul de metale si care sunt domeniile in care este folosit. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts