Cine a inventat cuiul?
Un obiect care a ramas aproape neschimbat, ca forma si ca functionalitate, de la inventarea lui si pana in prezent este cuiul. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat cuiul? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul cuiului si ce utilizari are aceasta inventie foarte cunoscuta.
Cuiul este un obiect cilindric sau in patru muchii, din metal (sau lemn), folosit pentru a fixa diferite piese intre ele, pentru a agata diferite obiecte de acesta sau chiar pentru decor. In general, cuiul are un capat ascutit si un alt capat drept (turtit), este fabricat in diferite forme si pentru diferite scopuri. Cuiele sunt introduse in obiecte cu ajutorul ciocanului, a ciocanului pneumatic sau prin mici explozii controlate.
Am putea spune ca istoria cuiului se imparte in trei perioade distincte. Prima perioada este cea a cuiului fabricat manual, din fier forjat. Aceasta perioada incepe din Preistorie si se incheie in jurul secolului XIX, perioada in care s-a inventat cuiul si s-a raspandit printre civilizatii. Cuiele dateaza cel putin din perioada Egiptului Antic, unde s-au descoperit cuie din bronz din anii 3400 i.Hr. In Mesopotamia, pe teritoriul dintre fluviile Tigru si Eufrat s-au descoperit cuie cu o vechime de peste 3500 de ani. Pana in jurul anilor 1800 inca se fabricau manual cuiele, dar, intr-un final, s-au folosit doar pentru a potcovi caii.
A doua perioada este cea a cuielor taiate sau cuielor patrate (din pricina formei rectangulare a cuielor). Inca de la inceputurile cuiului, productia se facea manual, iar procesul era foarte lent, astfel cuiele erau produse in cantitati relativ mici si erau scumpe. Aceste cauze au dus la nevoia de a crea masini pentru a creste viteza de lucru si pentru a automatiza procesul de fabricare a cuielor. Procesul de taiere a cuielor a fost patentat in America de catre Jacob Perkins, in anul 1795 si in Anglia de catre Joseph Dyer, acesta punand bazele unei masinarii de taiat cuie in Birmingham. Industria din Birmingham s-a extins in urmatoarele decade, dar si-a atins apogeul abia in anii 1860.
Ultima perioada si cea care inca este in plina desfasurare este perioada cuielor de sarma sau a “cuielor frantuzesti” (dupa tara de origine). Cuiele de sarma belgiene au intrat pe piata din Anglia in anul 1863. Pana in anul 1875, Joseph Henry Nettlefold producea deja cuie de sarma in Smetwick. In perioada imediat urmatoare, procesul de fabricare a cuielor a devenit aproape in intregime automatizat. Intr-un final, industria a adoptat masinarii capabile sa produca rapid cantitati imense de cuie ieftine cu foarte putin ajutor din partea oamenilor sau chiar fara intrerventie umana. Odata cu productia cuielor ieftine, folosirea cuielor din fier forjat a suferit un declin major, la fel si productia cuielor taiate. In anul 1913, 90% din productia de cuie erau cuie de sarma.
Sunt folosite de cele mai multe ori in constructii, unde este nevoie de a prinde doua sau mai multe piese una de cealalta. Se mai folosesc pe post de agatatori pentru diferite obiecte. Cuiele au devenit din obiecte rare si foarte scumpe, intr-o comoditate ieftina si produsa in masa. Cuiul este, cu siguranta, una dintre cele mai populare inventii ale omenirii, folosit in toata lumea si nelipsit din nici o casa.
Acum ati aflat cine a inventat cuiul si ce utilizari are aceasta inventie. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts