Cine a inventat coarda de alpinism?
Alpinismul este un sport extrem, dar pentru multi, este un mod de a trai. Pentru alpinisti, muntele este viata lor, casa lor, locul unde se simt liberi. Totusi, acestia isi cunosc limitele si stiu ca siguranta vine pe primul loc, iar echipamentul de siguranta este intotdeauna bine pregatit si verificat inainte de fiecare plecare. In alpinism, coarda reprezinta cel mai important material tehnic, securitatea si viata membrilor echipei depinde de calitatea si folosirea corecta a acesteia. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat coarda de alpinism? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul coardei de alpinism si care este istoria acesteia.
Coarda de alpinism este, de fapt, o franghie modernizata, creata pentru a rezista tensiunilor exercitate in timpul urcarii sau coborarii de pe munte. Deci daca ar fi sa vorbim despre coarda de alpinism, trebuie sa cunoastem istoria franghiei.
Folosirea franghiei pentru vanat, tractari, prinderi, ridicari, transport si urcari dateaza inca din preistorie. Este posibil ca primele franghii folosite sa fie cele naturale, cum ar fi lianele, dupa care au aparut primele incercari de a rasuci fibrele plantelor pentru a crea primele franghii in adevaratul sens al cuvantului.
Egiptenii au fost primii care au dezvoltat unelte speciale pentru fabricarea franghiei. Franghiile egiptenilor dateaza din anii 4000 – 3500 i.Hr. si se erau create din fibre naturale precum plamier, iarba, piele sau par de animal. Egiptenii foloseau franghii pentru a trage pietrele gigante pentru a construi monumentele faraonilor.
Alpinismul in adevaratul sens al cuvantului a inceput in Franta secolului XVIII, in Muntii Alpi. Cataratul a aparut la 100 de ani dupa alpinism. Alpinismul se face doar in zone cu ghetari, pe cand cataratul se refera strict la urcarea pe munti fara zapada sau gheata. Coarda de alpinism este aceasi cu coarda de catarare, doar ca numele i-a ramas dupa prima folosinta.
Coarda de alpinism nu a fost inventata de cineva anume, ci a fost rezultatul cercetarilor si modernizarilor aduse franghiei. De obicei, coarda de alpinism are o constructie de tip kernmantle, adica are un miez (kern) din fibre lungi si rasucite si un invelis exterior (mantle) din fibre colorate tesute. Miezul asigura 80% din rezistenta textila, pe cand invelisul este un strat durabil ce protejeaza miezul si ofera coardei caracteristicile de manipulare dorite.
Coardele sunt de doua feluri: dinamice sau statice. Coarda dinamica sunt create pentru a absorbi energia unui alpinist in cadere. Cand un aplinist cade, coarda se intinde, reducand forta maxima perceputa de alpinist, si de echipament. Coarda statica se intinde foarte putin si sunt adesea folosite in sistemele de ancorare. Mai se folosesc si pentru rapel si ca coarde fixe pentru urcat.
Fie ca vine vorba de alpinism, fie de catarat, coarda ramane cel mai important obiect de siguranta din echipamentul unui alpinist sau catarator. Rezistenta coardelor au facut ca acestea sa fie folosite si de pompieri in situatii de urgenta sau de salvare sau sunt folosite pentru tractare.
Acum ati aflat cine a inventat coarda de alpinism si cat de importanta este aceasta pentru siguranta celui care escaladeaza. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts