Cine a inventat circuitul integrat?
In domeniul electronic o componenta importanta este circuitul integrat. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat circuitul integrat? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul circuitului integrat si cum s-a dezvoltat aceasta inventie de-a lungul anilor.
Circuitul integrat (cunoscut si ca cip sau microcip) este un set de circuite electronice asezate pe o mica placa de material semiconductor, de obicei siliciu. Circuitele integrate pot fi realizate foarte compact, ajungand pana la cateva miliarde de tranzistori si alte componente electronice pe o suprafata de dimensiunile unei unghii. Latimea fiecarei linii conductoare din circuit poate fi realizata tot mai mica odata cu progresele in tehnologie, in anul 2008 ajungand sub 100 de nanometri si acum a ajuns la zecimi de nanometri.
Istoria circuitului integrat
Primele dezvoltari ale circuitului integrat dateaza din anul 1949, cand inginerul german Werner Jacobi a completat un patent pentru un dispozitiv de amplificare semiconductor asemanator unui circuit integrat cu cinci tranzistori pe un substrat comun intr-un aranjament de amplificare in trei pasi. Jacobi a descris aparatele auditive mici si ieftine ca aplicatii industriale obisnuite pentru patentul sau. O folosinta comerciala imediata a patentului sau nu a fost raportata.
Ideea unui circuit integrat a fost conceputa de un cercetator in domeniul radarelor, Geoffrey W.A. Dummer (1909 – 2002), ce lucra pentru “ Royal Radar Establishment” al Ministerului de Aparare Britanic, Dummer a prezentat ideea publicului pe 7 mai 1952 la “Simpozionul despre Progres in Calitatea Componentelor Electronice” din Washington. El a tinut multe simpozioane publice pentru a putea sa-si promoveze ideea si a incercat sa si construiasca un asemenea circuit in 1956, dar fara succes.
O idee precursoare circuitului integrat a fost crearea unor patrate mici de ceramica, fiecare continand o singura componenta in miniatura. Componentele puteau fi atunci integrate si conectate intr-o retea bidimensionala sau tridimensionala. Aceasta idee, care era foarte promitatoare in 1957, a fost propusa catre Armata SUA de catre Jack Kilby si a dus la realizarea Programului Micromodul care a avut o viata scurta. Totusi, in timp ce poiectul isi lua avant, Kilby a venit cu un nou si revolutionar design: circuitul integrat.
Proaspat angajat de “Texas Instruments”, Kilby a inregistrat ideile sale initiale in ceea ce priveau circuitul integrat in iulie 1958, demonstrand cu succes primul exemplu integrat functional pe 12 septembrie 1958. In aplicatia pentru patent din 6 februarie 1959, Kilby a descris noul sau dispozitiv ca “un corp din material semiconductor in care toate componentele circuitului electronic sunt integrate”. Primii clienti al noii inventii au fost Fortele Aeriene SUA. Kilby a castigat in anul 2000 Premiul Nobel pentru Fizica pentru contributia sa adusa inventiei circuitului integrat.
Robert Noyce a venit si el cu propria sa idee a unui circuit integrat la o jumatate de an dupa Kilby. Cipul sau rezolva multe probleme practice pe care cel al lui Kilby nu le rezolva. Produs la “Fairchild Semiconductor”, a fost fabricat din siliciu, spre deosebire de cipul lui Kilby care era din germaniu.
“Fairchild Semiconductor” a fost de asemenea casa primei tehnologii de circuit integrat cu porti de siliciu si autoaliniate, care sta la baza cipurilor de computer CMOS moderne. Tehnologia a fost dezvoltata de fizicianul italian Federico Faggin in anul 1968, care mai tarziu s-a alaturat celor de la “Intel” pentru a dezvolta prima Unitate Centrala de Procesare pe un cip (Intel 4004), pentru care a primit Medalia Nationala pentru Tehnologie si Inovatie in 2010.
Circuitele integrate sunt folosite in toate echipamentele electronice din zilele noastre si au revolutionat lumea electronicelor. Computere, telefoane mobile si alte electrocasnice digitale sunt acum parti inextricabile ale structurii societatii moderne, posibile cu ajutorul productiei la costuri reduse a circuitelor integrate.
Acum ati aflat cine a inventat circuitul integrat si cat este de importanta aceasta inventie pentru lumea moderna. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts