Cine a inventat cerneala?
Foarte multi ani, omul a increstat in lut, piatra sau lemn pentru a scrie o relatare din viata sa, dar aparitia cernelii si a hartiei au revolutionat scrisul pentru totdeauna. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat cerneala? Cine este cel care a ajutat la avansarea in caligrafie? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul cernelii si cat de importanta este aceasta inventie pentru omenire.
Cerneala este un lichid sau o pasta ce contine pigmenti sau coloranti si este folosita pentru a colora o suprafata pentru a produce o imagine, un text sau un design. Cerneala este folosita pentru desenat sau pentru scris cu un stilou, o pensula sau o pana. Poate fi un mediu complex, compus din solventi, pigmenti, coloranti, rasini, lubrifianti, agenti de solubilizare, surfactanti, substante fluorescente si alte materiale.
Multe culturi antice din intreaga lume au descoperit independent si si-au produs propria cerneala pentru a scrie si pentru a desena. Cunostintele despre acele cerneli, retetele si tehnicile de productie provin din analizele arheologice sau din textele in sine.
Istoria cernelii chinezesti poate fi urmarita pana in secolul 23 i.Hr., pe cand se foloseau ca pigmenti si coloranti plante naturale, animale si cerneli minerale bazate pe materiale precum grafit amestecat cu apa si aplicate cu pensule de cerneala.
Se presupune ca istoria ajunge si mai departe, pana in anul 2607 i.Hr. Chinezul Tien, un filosof si un inventator este considerat ca omul care ar fi simplificat scrisul. Acesta a preparat un lichid negru din funingine, ulei, piele de magar si mushci de copac pe care l-a folosit pentru a marca pe pietre si pe hartie.
In India Antica s-a folosit cerneala inca din cel putin secolul al IV-lea i.Hr. Era denumita “masi” si era preparata din oase arse, smoala si alte substante. Practica scrierii cu cerneala si cu un ac cu varf ascutit era foarte comuna la inceputurile Indiei de Sud. Mai multe sutre budiste si jainiste au fost rescrise in cerneala.
In Roma Antica cerneala se numea “atramentum” si era foarte populara. Atat de populara incat s-a folosit pana in Evul Mediu. Cerneala era preparata din saruri de fier amestecate cu tanin din fructe ce cresteau in copaci si un agent de ingrosare. Cand atingea hartia avea o culoare de albastru spre nergu, iar dupa ce se usca devenea un maro inchis.
Primul stilou cu rezervor de cerneala a aparut in anul 953, cand califul Egiptului, Ma’ad al-Mu’izz, a cerut un stilou care sa nu pateze hainele si sa nu se murdareasca pe maini si I s-a oferit un stilou ce tine cerneala intr-un rezervor.
In anul 2011, consumul mondial de cerneala a adus venituri de 20 de miliarde de dolari. Cererile pentru imprimarile media sunt tot mai mici, dar se cer tot mai multe imprimari pe colete.
Chiar daca Tien nu a realizat ca acel lichid va deveni ceva important, cerneala creata de el a deschis noi usi catre literatie pentru nenumarate generatii si a patruns si in epoca noastra moderna a computer-elor.
Acum ati aflat cine a inventat cerneala si ce importanta este aceasta inventie. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts