Cine a inventat ceaiul?
V-ati intrebat vreodata cine a inventat ceaiul? Ei bine, istoria ceaiului isi are radacinile in Asia, in provincia Yunnan din China. Localnicii foloseau ceaiul atat la prepararea bauturilor, cat si al mancarurilor.
Inventarea ceaiului ar fi o legenda care spune ca in anul 2737 i.Hr. imparatul Shennong, care avea obiceiul sa bea apa fierbinte pentru a nu se imbolnavi, a plecat intro expeditie, iar oprindu-se pentru un popas a cerut sa i se incalzeasca apa pentru baut. Stand sub un copac cu bolul de apa fierbinte in maini, cateva frunze au ajuns la imparat in bol, apa luand o culoare si o aroma mai neobisnuita. Curios, Shennong a gustat si a fost placut surprins de gustul revigorant al bauturii.
Au fost gasite dovezi materiale si atestari documentare despre folosirea ceaiului de pe vremea dinastiei Han (206-220). In perioada dinastiei Tang (618-907), gustul si calitatile medicinale ale ceaiului l-au facut foarte popular in China. Japonia a adoptat bautul ceaiului prin aceasi perioada (648-749), cand un calugar budist a plantat arbusti de ceai in 49 de gradini ale templelor.
In Europa ceaiul a fost introdus de catre olandezi, prima lada de ceai ajungand in portul din Amsterdam in anul 1606, de atunci castigand popularitate in randul celor bogati. Pe la mijlocul secolului al XVII-lea bautul ceaiului ajunge in Regatul Britanic cand printesa Ecaterina de Braganza, casatorindu-se cu regele Carol al II-lea al Angliei, introduce acest obicei, ulterior englezii au preluat cu entuziasm obiceiul, acum fiind unii din cei mai mari consumatori de ceai.
Olandezii au avut si privilegiul de a populariza si numele ceaiului. Fiind importat din Java, numele ceaiului a fost adoptat de la chinezi, dialectul “Amoy”, care ii spuneau “T’e”. Portughezii au pastrat denumirea cantoniana “Cha”, folosita si acum de mai multe tari inclusiv in Romania.
Ceaiul ajunge si in America in secolul XVII, fiind importat pentru prima data in New York. In scurt timp a castigat popularitate ajungand o bautura indragita de populatie. In jurul anului 1908 a avut loc o schimbare in modul de a bea ceaiul. S-a inventat pliculetul de ceai. Totul a pornit de la Thomas Sullivan, un comerciant din New York, care trimitea mostre de ceai clientilor in saculete de matase, iar acestia crezand ca ceaiul nu trebuie scos din saculete, l-au pus in apa fierbinte. Mai tarziu matasea a fost schimbata cu tifon si dupa cu pliculetele de hartie pe care le folosim si acum. Acestea aveau doua dimensiuni, mari pentru ceianic si mici pentru cana.
In zilele noastre ceaiul se bea in diferite arome si culori. Este o bautura accesibila tuturor, avand calitati benefice asupra sanatatii noastre,medicii chiar recomandand consumul de ceai.
Acum ati aflat cine a inventat ceaiul si istoria acestuia. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostiintele.
Related Posts