Cine a inventat cartofii prajiti?
Un preparat pe care toti l-am gustat si cu siguranta ne-am indragostit de acesta. Cartofii prajiti sunt un fel de mancare foarte popular in intreaga lume pe care cu totii il apreciem. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat cartofii prajiti? Cine a inventat un preparat care pe cat e de simplu de realizat pe atat de gustos? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul cartofilor prajiti si cum au devenit atat de populari.
Cartofii prajiti (in engleza “french fries”, in germana si franceza “pommes frites”) sunt batoane de cartofi prajiti in ulei. De obicei se servesc drept garnitura la pranz sau cina, dar se servesc si ca o gustare. Cartofii prajiti sunt in general asezonati cu sare si se servesc de obicei cu ketchup, iar in multe tari se servesc cu diferite sosuri sau ingrediente precum otet, maioneza sau alte specialitati locale.
Nu se cunoaste cu exactitate cine este inventatorul cartofilor prajiti si, in continuare, exista dispute intre belgieni si francezi pentru drepturile de autor.
Istoricul belgian, Jo Gerard, relateaza ca inventia cartofilor prajti dateaza inca din anii 1680. In descoperirile lui Gerard, localnicii saraci din Belgia acelor vremuri obisnuiau sa manance pesti mici prajiti, dar cand raul din acea zona a inghetat, majoritatea familiilor nu puteau sa mai pescuiasca si s-au orientat spre cartofii prajiti in ulei. Acesti cartofi erau feliati de-a lungul si serveau drept un bun inlocuitor al pestelui prajit.
Conform unei legende, soldatii americani si britanici au ajuns in Belgia in timpul Primului Razboi Mondial si au gustat cartofii prajiti belgieni. Limba oficiala a Belgiei si a Armatei Belgiene in acea perioada era franceza, iar soldatii britanici si americani au crezut ca sunt in Franta. Astfel, termenul englez “french fries” (cartofi francezi) provine de la soldati care au numit astfel cartofii prajiti belgieni.
Nimeni nu poate spune cu exactitate ca francezii au inventat cartofii prajiti, dar o carte de bucate publicata in 1755 detinea mai multe retete de cartofi prajiti. Cartea de bucate era “Les Soupers de la cour” al lui Menon.
O poveste despre originea cartofilor prajiti in Franta spune ca preparatul a fost inventat de vanzatorii ambulanti de pe Podul “Pont Neuf” din Paris in 1789, chiar inainte de pornirea Revolutiei Franceze. Consumul de cartofi a fost promovat de Parmentier, dar nu este mentionat nimic in particular de cartofii prajiti.
Totusi, multi americani le atribuie inventia francezilor, deoarece au o dovada intr-un manuscris al presedintelui american Thomas Jefferson. Scris intre anii 1801-1809 manuscrisul relateaza: “Cartofi cruzi prajiti in ulei, in bucatele mici”, iar reteta provine cel mai probabil de la bucatarul francez al presedintelui, Honore Julien. In aditie, din 1813, retete ce descriu preparate de cartofi prajiti francezi, apar in cele mai populare carti de bucate americane. La sfarsitul anilor 1850, una din aceste carti folosea termenul de “cartofi prajiti in stil francez”.
In zilele noastre, restaurantele tip fast-food ofera in meniul lor si cartofi prajiti, deoarece sunt rapid de preparat si, mai mult, au aparut cartofii prajiti congelati, pe care doar ii pun in ulei incins timp de cateva minute. Fiecare familie au in obicei de a face cartofi prajiti si de a-i servi drept garnitura alaturi de friptura.
Acum ati aflat cine a inventat cartofii prajiti si cum gustul si simplitatea prepararii lor i-au facut atat de populari. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts