Cine a inventat cafeaua ?
V-ati intrebat vreodata cine a inventat cafeaua ? Ei bine, haideti sa vedem cine este inventatorul cafelei. Planta de cafea, care a fost descoperita în Etiopia în secolul al 11-lea, are o floare albă care miroase ca Jasmine și fructele sunt de culoare roșie. Pe atunci, frunzele , erau numite „fructe magice”, au fost fierte în apă și amestecul a rezultat ca ar avea proprietăți medicinale. Faima plantelor de cafea sa răspândit în alte țări si călătoria de secole a fost pe cale să înceapă.
Cafeaua sa răspândit rapid prin Peninsula Arabică. În secolul al 14-lea, cultivarea cafelei a ajuns in Yemen și de 300 de ani, a fost bauta in urma retetei folosite pentru prima dată în Etiopia. Clima din Yemen și solul fertil a oferit condiții ideale pentru cultivarea recoltelor bogate de cafea.
In Istanbul, cafeaua a fost introdusa în 1543 în timpul domniei sultanului Soliman Magnificul, de către Özdemir Pașa, guvernatorul otoman din Yemen, care a crescut si a iubit aceasta băutura în timp ce locuia în această țară.
In palatul otoman o noua metoda de a bea cafea a fost a descoperita: boabele s-au fript pe un foc și apoi fierte încet cu apa pe cenușa unui foc de carbune. Cu noua sa metoda de preparare și aroma, renumele cafelei a devenit în curând răspândit chiar mai departe in lume. Cafeaua a devenit o parte vitală pentru preparatele din bucătăria palatului și au fost foarte populare în instanța de judecată. Poziția pentru șeful cafelei (kahvecibașı) a fost adăugata pe lista funcționarilor pentru judecată. Datoria sefului cafelei a fost de a prepara Sultanului sau cafeaua , si a fost ales pentru loialitatea sa și capacitatea de a păstra secrete. Cafeaua sa raspandit rapid de la palat la vilele mari, și de la vilele mari la casele publice. Oamenii din Istanbul au devenit rapid îndrăgostiti de aceasta băutură. Boabele de cafea verzi au fost achiziționate și apoi prăjite la domiciliu in vase. Cafenele și cultura cafelei a devenit curând o parte integrantă a culturii sociale in Istanbul, oamenii au venit aici pe tot parcursul zilei pentru a citi cărți și texte frumoase, sa joace șah și table și să discute poezie și literatură. Datorită eforturilor depuse de comercianții și călătorii care au trecut prin Istanbul, cafeaua turcească este curând răspândita în Europa și în cele din urmă în întreaga lume.
Europenii au facut cunostinta cu gustul cafelei în 1615 când negustorii venețieni, care au devenit familiari cu băutura de la Istanbul au adus-o cu ei la Veneția. La început, băutura a fost vândută pe stradă de către furnizorii de limonada, dar în 1645 sa deschis prima cafenea în Italia. Cafenelele curând au apărut peste tot în țară și, ca și în multe alte țări, ele au devenit o platformă pentru oamenii din toate categoriile vietii, în special artiștii și studenții, să se adune și sa stea la povesti.
In Paris, cafeaua a fost introdusa în 1669 de către Hoșsohbet Nüktedan Süleyman Aga, care a fost trimis de către sultanul Mehmet IV, ca ambasador la curtea regelui Ludovic al XIV-lea al Franței. Printre posesiunile ambasadorului otoman au fost mai multi saci de cafea, pe care ia descris în limba franceză ca o „bautura magica”. Süleyman Aga a devenit rapid favoritul înaltei societăți pariziene. Aristocrația pariziana a văzut ca este o mare onoare de a fi invitat să împartasesti o ceașcă de cafea turcească cu Süleyman Aga, care a incantat oaspetii cu spiritul sau plăcut de conversație. Ambasadorul a legat nenumărate povești pe această temă a cafelei, care i-au adus porecla de Hoșsohbet, sau povestitor. Prima cafenea din Paris, Café de Procope, a fost deschisă în 1686. Curând, a devenit un loc de întâlnire preferat de literați, un loc frecventat de poeți de renume, dramaturgi, actori și muzicieni. Multe figuri celebre, cum ar fi Rousseau, Diderot și Voltaire au devenit îndrăgostit de cafeaua de la Café de Procope. În urma trendului stabilit de Café de Procope, s-au deschis cafenele pe aproape fiecare stradă din oraș.
Istoria cafelei din Olanda este semnificativ diferită de cea a altor țări, ca de mulți ani, olandezii au fost mai preocupati cu comerțul cafelei decât sa o foloseasca ca băutură.
Cafeaua a ajuns prima data in țară prin intermediul Yemenului în secolul al 17-lea. Olandezii au inceput cultivarea cafelei in coloniile lor. În 1699, boabele de cafea au fost plantate pe insula Java, punând astfel bazele pentru plantațiile de cafea din Indonezia. În 1711, primele boabe de cafea din Java au fost vândute pe piața liberă în Amsterdam. Primele cafenele din Olanda s-au deschis în 1660. Cu stilul lor unic, decor bogat, o atmosferă caldă și grădini luxuriante, au fost copiate de la cafenelele din alte tari. Situate în special în cartierele financiare ale orașelor olandeze, au devenit cunoscute ca locuri în care comercianții și finanțatorii aveau întâlniri de afaceri. În 1680, cafeaua olandeza a fost introdusa în Scandinavia, regiunea care astăzi are cel mai mare consum pe cap de locuitor de cafea din lume.
Cafeaua a fost introdusa în Germania în 1675. Primele cafenele au fost deschise în 1679-1680 în Hamburg, Bremen și Hanovra. La început, cafeaua a fost considerata o bautura a nobilimii. Clasa de mijloc și cei mai mici nu au fost introdusi la consumul de cafea până în secolul al 18-lea, și abia mult mai târziu cafeaua a ajuns să fie pregătita și consumata la domiciliu precum in cafenele.
Cafeaua a ajuns in America de Nord in 1668. Prima cafenea din New York sa numit „Arma Regelui” si sa deschis in anul 1696. În 1714, olandezii au prezentat lui Ludovic al XIV-lea, puieti de cafea de pe plantațiile lor pe Java. Puietul a fost plantat în gradina regala, Jardin des Plantes din Paris.
In 1723, un marinar francez pe nume Gabriel du Clieu a luat un puiet de Jardin des Plantes de pe insula Martinica. De aici, plantele de cafea s-au extins si pe alte insule din Caraibe, precum și in America Centrală și de Sud. In 1727, un marinar portughez pe nume Mello Palheta a dus cu el puieți de cafea în Brazilia din Guyana Franceză. Astăzi, Brazilia este numărul unu ca producător de cafea din lume, reprezentând 35% din producția de cafea la nivel mondial. În 1730, britanicii au inceput cultivarea cafelei in Jamaica. Până la mijlocul secolului 19, cafeaua a devenit una dintre cele mai importante mărfuri în comerțul mondial.
Acum stiti cine a inventat cafeaua. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts