Cine a inventat Bitcoin?
O tehnologie moderna de plata online, o moneda pe internet, un nou mod de a putea tranzactiona. Toate acestea sunt realizate prin Bitcoin, noua moneda a internetului. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat Bitcoin? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul Bitcoin si ce impact a avut asupra economiei.
Bitcoin este o moneda digitala si un sistem de plata electronica descentralizat, introdus ca un software cu sursa deschisa. Folosirea unui program de cripotgrafiere a definit conceptul de “criptomoneda” (cryptocurrency), folosit pentru controlul crearii si transferului monedelor digitale. Bitcoinii sunt creati fie prin minerit, fie prin schimb valutar cu alte monede sau prin tranzactii cu produse. Utilizatorii primesc si trimit bitcoini folosind un “portofel” virtual, program instalat pe calculatoarele personale, pe telefoanele mobile sau o aplicatie web.
Bitcoin foloseste o baza de date distribuita peste noduri ale unei retele peer-to-peer (de la egal la egal) pentru a inventaria tranzactiile, iar programul de criptografiere asigura ca bitcoinii nu pot fi cheltuiti decat de cel care ii detine si decat o singura data.
In anul 1998, Wei Dai descrie pentru prima data conceptul de “cryptocurrency” (criptomoneda). Dupa ce Wei Dai lanseaza B-money si Nick Szabo lanseaza Bitgold, Bitcoin este realizat ca o implementare peer-to-peer (de la egal la egal) a celor doua concepte in anul 2008, iar inventatorul Bitcoin este Satoshi Nakamoto.
Bitcoin a fost pentru pirma data mentionat in lucrarea lui Nakamoto in 2008, iar la inceputul anului 2009 se lanseaza primul program “protofel” numit Bitcoin-Qt, un program client cu sursa deschisa. In acelasi an, se exploateaza tot mai mult programul Bitcoin-Qt si se creaza un numar mare de bitcoini.
Pana in 2011, interesul in Bitcoin a crescut tot mai mult, la fel si ingrijorarile, Jason Calacanis spunand intr-un raport ca “Bitcoin este cel mai periculos proiect tehnologic de la aparitia internetului”. Preturile bitcoinilor oscileaza puternic inca de la aparitie, trecand prin cicluri de apreciere si depreciere variate. In 2011, valoarea unui bitcoin a crescut rapid de la 0.30$ la 32$ inainte de a cobori la 2$. In a doua jumatate a anului 2012, in timpul crizei financiare cipriote, pretul bitcoinului a inceput sa creasca, ajungand la un maxim de 266$ pe 10 aprilie 2013, inainte de a se prabusi la 50$ / bitcoin.
Cu aproximativ 12 milioane de bitcoini existenti pana in noiembrie 2013, noul pret a crescut capitalul de piata pentru Bitcoin pana la 7.2 miliarde de dolari, iar din 23 noiembrie 2013, capitalul de piata pentru Bitcoin a trecut pentru prima data pragul de 10 miliarde de dolari.
In ianuarie 2014, doua persoane din cadrul companiei au fost arestate pentru cumpararea de narcotice cu bitcoini pe piata neagra si spalare de bani.
Bitcoin a atras atentie si comentarii din partea economistilor si a jurnalistilor, dar si a investitorilor si a speculatorilor. Unii care nu au incredere in sistemul lor national monetar, vad in bitcoin un rai ferit de inflatie si un mod de a opri controlul capitalului. Piata bitcoinului suferea de volatilitate, limitand astfel comportamentul bitcoinului ca o moneda, dar acest fapt nu a oprit folosinta acestuia ca un mediu de tranzactie. Bitcoin este folosit ca o moneda, cu aproape 1000 de activitati comerciale si mai mult de 35 000 de comercianti online care accepta platile in bitcoini.
Bitcoinul a fost lansat cu ideea de a aduce o moneda comuna, unde se poate tranzactiona de la egal la egal, lipsita de inflatie si fara a fi controlata de o unitate de stat sau o banca. O tehnologie moderna care are un potential imens in afacerile viitorului, si o metoda de tranzactionare online rapida, sigura si accesibila tuturor.
Acum stiti cine a inventat Bitcoin si ce impact a avut in economia moderna. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts