Cine a inventat autostrada?
Pentru a ajunge mai rapid dintr-o locatie intr-alta folosim autostrada. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat autostrada? Cine a venit cu ideea de a construi un drum rutier care sa ofere posibilitatea de a calatori mai rapid? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul autostrazii si cand a fost construita pentru prima data.
Autostrada este o cale de acces controlata destinata exclusiv traficului auto, care permite realizarea unor debite si viteze mari in conditii de maxima siguranta. Aceasta prezinta cel mai inalt grad de separare a circulatiei, cu doua cai de circulatie unidirectionale, separate de o zona mediana, fiecare cu cel putin doua benzi de circulatie. Autostrada nu prezinta incrucisari de nivel cu alte cai de circulatie si este accesibila doar in anumite puncte special amenajate. Majoritatea autostrazilor sunt prevazute cu spatii special amenajate cu locuri de parcare si odihna, benzinarii etc.
Istoria autostrazii
Autostrazile, cum le cunoastem astazi, au fost dezvoltate in prima jumatate a secolului XX. Prima sosea destinata exclusiv automobilelor a fost “Long Island Motor Parkway”. William Kissam Vanderbilt al II-lea, stranepotul lui Cornelius Vanderbilt si un mare entuziast al curselor de masini, a creat prima cursa de masini majora, Cupa Vanderbilt, in anul 1904. Din cauza deceselor a doi spectatori si ranirea altora, a fost nevoit sa retraga cursa de pe strazile rezidentiale si a decis sa construiasca o sosea speciala, separata de traficul urban, fara praful realizat de vehiculele trase de cai, o sosea adecvata curselor de automobile. Astfel, in anul 1908, soseaua “Long Island Motor Parkway” a devenit prima cale de acces controlata din lume.
Soselele cu acces controlat moderne din anii 1920 au fost raspunsul la cresterea rapida a utilizarii automobilelor si la cererea unor drumuri pentru deplasari mai rapide intre orase si ca o consecinta a imbunatatirii proceselor de pavare, a tehnicilor si a materialelor. Spre exemplu, in anul 1921 s-a deschis AVUS (“Automobile-Verkehers und Unbungsstraβe” – Drum pentru trafic si antrenament). La inceput a fost un circuit pentru cursele de masini detinut in privat de asociatia “Kaiserlicher Automobilclub”, pana in 1998 cand a fost integrata ca partea nordica a autostrazii “Bundesautobahn 115”. AVUS este cea mai veche sosea cu acces controlat din Europa.
In anul 1924, la propunerea inginerului Piero Puricelli, s-a construit prima autostrada din lume. Soseaua dintre Milano si Varese, din Italia, avea o singura banda de circulatie pe sens si era denumita “Autostrada dei Laghi”. Astazi face parte din soselele A8 si A9.
Constructia la autostrada intre Bonn si Kohln, prima autostrada din Germania, a inceput in anul 1929. Autostrada A555 a fost inaugurata pe data de 6 august 1932 si a fost finalizata cu zona mediana in anul 1958.
In anii 1940 au inceput constructiile la autostrada canadiana 401. In 1952 existau deja trei portiuni de autostrada partial terminate, iar la sfarsitul anului 1968, autostrada a fost finalizata in totalitate, atingand o distanta de 817.9 kilometri intre Windsor si granita cu statul Quebec. Partea din autostrada 401 care trece prin Toronto este cea mai aglomerata autostrada din lume si una din cele mai largi. Impreuna cu autostrada “Quebec Autoroute 20” formeaza coloana vertebrala a transportului rutier de pe coridorul Quebec City – Windsor, de-a lungul caruia rezida mai mult de jumatate din populatia. Canadei.
Autostrazile sunt realizate pentru a spori fluiditatea traficului si pentru a oferi soferilor o cale de a calatori cat mai repede si in deplina siguranta. Din motive de siguranta autoritatile au fost nevoite sa limiteze viteza pe autostrazi, insa mai exista si exceptii. Spre exemplu, autobenzile germane nu au limita de viteza, dar pot fi limitate de autoritatile fiecarui stat federal in parte, din motive diverse: conditii meteorologice, lucrari de reabilitare, accidente etc.
Acum ati aflat cine a inventat autostrada si de cand au inceput sa fie construite aceste sosele cu acces limitat. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts