Cine a inventat aspirina ?
Aspirina sau acidul acetilsalicilic, este un derivat de acid salicilic, analgezic nonnarcotic util pentru durerile de cap, dureri musculare si articulare. Pastilele actioneaza prin inhibarea producerii de prostaglandine, substante chimice din organism, care sunt necesare pentru coagularea sangelui si care, de asemenea, sensibilizeaza terminatiile nervoase la durere.
Parintele medicinei moderne a fost Hipocrate, care a trait candva intre 460 i.Hr. si 377 i.Hr.. Hipocrate a lasat inregistrari istorice de tratamente pentru alinarea durerilor, inclusiv utilizarea de pulbere facuta din scoarta si frunzele de salcie pentru a ajuta la vindecarea durerilor de cap si febra. Prin 1829, oamenii de stiinta au descoperit ca acesta a fost un compus numit salicin.
Potrivit „dintr-un medicament minune”, scris de Sophie Jourdier pentru Societatea Regala de Chimie. Nu a fost cu mult inainte de ingredientul activ din scoarta de salcie care a fost izolat in 1828, Johann Buchner, profesor de farmacie de la Universitatea din Munchen, a izolat o cantitate mica galbena, pentru degustare , pe care el a numit-o salicin. Doi italieni, Brugnatelli si Fontana obtinusera deja salicin in 1826, dar intr-o forma impura. Prin 1829, chimistul francez Henri Leroux a imbunatatit procedura de extractie pentru a obtine aproximativ 30 g din 1.5 kg de coaja. In 1838, Raffaela Piria un chimist italian care lucra la Sorbona din Paris, a divizat salicinul intr-un zahar si o componenta aromatica (salicilaldehaida) si la urma a conevertit, prin hidroliza si oxidare a unui acid cu ace incolore cristalizate, pe care la numit acid salicilic.
Henri Leroux a extras salicin, sub forma cristalina, pentru prima data si Raffaela Piria a reusit sa obtina acid salicilic in stare pura.
Problema a fost ca acidul salicilic a fost greu la stomac si a fost cautat un mijloc de „tamponare” a compusului. Prima persoana care a facut acest lucru a fost un chimist francez pe nume Charles Frederic Gerhardt. In 1853, Gerhardt a neutralizat acidul salicilic prin tamponare cu sodiu ( salicilat de sodiu) si clorura de acetil, creand acidul acetilsalicilic.
1899, un chimist german pe nume Felix Hoffmann, care a lucrat pentru o companie germana numita Bayer, a redescoperit formula lui Gerhardt. Felix Hoffmann a administrat din formula tatalui sau din, care suferea de dureri de artrita. Cu rezultatele bune obtinute, Felix Hoffmann a convins compania Bayer sa bage pe piata acest medicament minune. Aspirina a fost patentata in 27 februarie 1900. Cei de la Bayer au venit cu numele de Aspirina, care vine de la „A” (clorura de acetil), „spir” (Spiraea ulmaria) si „ina” era un nume cunoscut atunci in care se inchiea orice medicament.
Aspirina a fost vanduta prima data ca o pulbere. In 1915 au fost realizate primele pastile de aspirina. Interesant, Aspirina si heroina au fost o data marci inregistrate ale Bayer. Dupa ce Germania a pierdut primul razboi mondial, Bayer a fost nevoita sa renunte la ambele marci, ca parte din Tratatul de la Versailles din 1919.
Acum stiti cine a inventat aspirina. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts