Cine a inventat ambulanta?
Ambulanta este un vehicul folosit pentru transportarea persoanelor ranite sau bolnave spre, de la sau intre locatiile de tratament a bolilor sau a ranilor, si, in unele cazuri, ofera ingrijiri medicale pacientilor aflati la distanta de spital.
Termenul “ambulanta” este adesea asociat cu ambulantele serviciilor medicale de urgenta care administreaza ingrijiri medicale de urgenta celor cu probleme medicale acute. Totusi, ambulanta se refera la o varietate extinsa de vehicule, altele decat cele cu sirene si girofaruri. Termenul include un numar mare de ambulante fara regim de urgenta care sunt folosite doar pentru transportul pacientilor care nu sufera de conditii medicale acute si o gama larga de vehicule cu sau fara regim de urgenta inclusiv camioane, autoutilitare, biciclete, motociclete, autobuze, elicoptere, avioane, barci si chiar nave spital.
Cuvantul “ambulanta” provine din latinescul “ambulare” si inseamna “a merge, a muta”, fiind o referinta la ingrijirile medicale timpurii unde pacientii erau mutati cu ajutorul unor targi sau a unor roabe. La inceput, cuvantul in sine insemna spital ambulant care urma o armata pe timpul deplasarilor. In perioada Razboiului Civil American (1861-1865), vehiculele ce transportau ranitii de pe campul de batalie erau denumite vagoane de ambulanta. In anul 1870, in timpul Razboiului Franco-Prusac si in 1876, in perioada Razboiului Sarbo-Turc, spitalele de pe campurile de batalie inca mai erau denumite ambulante, chiar daca vagoanele au fost numite ambulante pentru prima data inca din 1854, de pe timpul Razboiului din Crimeea.
Istoria ambulantei
Exista dovezi, ce dateaza din timpuri stravechi, despre transportul fortat al persoanelor cu probleme psihiatrice sau a leprosilor. Cea mai veche evidenta a unei asemenea ambulante a fost probabil carul cu hamac construit in jurul anului 900 de catre anglo-saxoni.
In timpul Cruciadelor din secolul al XI-lea, Cavalerii Sfantului Ioan au primit instructiuni pentru tratamente de prim ajutor de la doctorii arabi si greci. Atunci Cavalerii au devenit primii “paramedici”, tratand soldatii din ambele parti ale razboiului si aducand ranitii in corturile din apropiere pentru tratamente mai amanuntite. Conceptul de serviciu de ambulanta a inceput in Europa odata cu Ordinul Cavalerilor Sfantului Ioan. In acelasi timp, a devenit un obicei ca soldatii, care transportau ranitii pentru ingrijiri medicale, sa primeasca mici recompense.
Ambulantele folosite in scopuri de urgenta au fost folosite pentru prima data in anul 1487, de catre Regina Isabella a Spaniei. Armata spaniola a acelor timpuri era extrem de bine tratata si atragea voluntari de pe intreg continentul. Printre beneficiile soldatilor se numara si primele spitale militare sau “ambulancias”, desi ranitii nu erau ridicati pentru tratament pana dupa terminarea bataliei, astfel rezultand la multe decese pe campul de lupta.
Chirurgul sef al Marii Armate Franceze, Baronul Dominiquie Larrey, a creat primul corp medical militar oficial in anul 1792. Ingrijitorii instruiti cu echipamentele necesare plecau din spitalele ambulante pentru a oferi ingijiri medicale de prim ajutor ranitilor de pe campul de lupta si/sau ii transportau inapoi la spitale cu targa, cu care trase de om sau cu vagoanele.
La inceputul secolului XX ambulantele motorizate au fost alimentate de puterea aburului, de benzina sau electricitate. Totusi, prima ambulanta motorizata a intrat in functiune in ultimul an al secolului XIX, cand Spitalul Michael Reese din Chicago a preluat livrarea primei ambulante-automobil, donata in anul 1899 de catre 500 de oameni de afaceri proeminenti. In anii 1950, SUA a oferit primele elicoptere-ambulanta, in timpul Razboiului din Coreea. In 1968, Spitalul St. Vincent din New York a demarat prima unitate mobila de tratament coronarian.
Ambulantele moderne sunt astazi construite la comanda, de asemenea, si echipamentele medicale de specialitate sunt acum implementate in ambulante. S-au realizat numeroase imbunatatiri pentru siguranta pasagerilor, a ranitilor transportati, dar si pentru siguranta traficului si a pietonilor, fiind implementate semnale acustice si luminoase, diferite optiuni de siguranta a motorizarilor, la sistemele de franare, suspensie, rampe de urcare/coborare si altele.
Designul ambulantelor este intr-o continua evolutie datorita competentelor si a rolurilor in crestere a paramedicilor si a echipajului ambulantelor, care necesita echipamente de specialitate.
Acum ati aflat cine a inventat ambulanta si de ce este o inventie atat de importanta. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts