Cine a inventat sistemul ABS?
Majoritatea automobilelor din zilele noastre au in compnenta lor sisteme de siguranta in trafic si siteme de imbunatatire a performantelor vehiculelor. Chiar daca soferii nu sunt experimentati, acestia sunt ajutati de catre aceste sisteme pentru un control mai bun asupra automobilului. Unul dintre aceste sisteme de siguranta si unul dintre cele mai importante este sistemul ABS. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat sistemul ABS? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul sistemului ABS si ce importanta are in siguranta conducatorului si al pasagerilor.
Sistemul ABS (Anti-lock Braking Sistem in engleza sau Antiblockiersistem in germana) este un sistem de siguranta pentru automobile care nu permite rotilor unui vehicul motorizat sa se blocheze, astfel mentinand aderenta pe drum si reducand pericolul derapajului si al pierderii controlului. Asistenta oferita de sistemul de franare ajuta foarte mult la imbunatatirea distantei de franare, aceasta scazand considerabil.
Primul sistem ABS a fost inventat si dezvoltat pentru aeronave in 1929 de catre francezul Gabriel Voisin. Fiind foarte dificila franarea aeronavelor la aterizare si riscul pierderii controlului foarte mare, sistemele foloseau un volant si o valva atasata la un cablu hidraulic care opera cilindrii de franare. Volantul era atasat de un tambur care se rotea la aceasi viteza ca si roata aeronavei. La franarea noramala, tamburul si volantul se roteau la aceasi viteza, dar daca roata incetinea, tamburul incetinea si el, lasand volantul sa se roteasca la o viteza mai mare, astfel permitand valvei sa se deschida si sa permita trecerea lichidului de frana din cilindrul principal intr-un rezervor local, astfel presiunea din cilindru scadea si elibera franele. Acest sistem a fost testat si s-a demonstrat ca performantele franarii au crescut cu 30%, pilotii aplicand frana din plin in loc sa creasca treptat presiunea pentru a gasi punctul de derapare. Un alt beneficiu suplimentar a fost eliminarea anvelopelor arse.
Un sistem complet mecanic a fost folosit in anii 1960 pe masini de curse cum ar fi Ferguson P99 si Jensen FF, dar sistemul a fost inca prea costisitor si nesigur. Totusi se introduce un sistem antiblocare complet electronic pe aeronavele Concorde la sfarsitul anilor 1960. In 1971, Chrysler, impreuna cu Bendix Corporation, introduce un sistem ABS computerizat numit “Sure Break”, functionand exact cum a fost prevazut, fiind foarte fiabil. In acelasi an, Japonia are parte de primul ABS electronic realizat de cei de la Nissan. In 1988, BMW lanseaza prima motocicleta cu un sistem ABS. Harley-Davidson ofera din 2005, siteme ABS, optional, pentru motocicletele de politie.
Majoritatea masinilor echipate cu siteme ABS obtin distante de franare mai bune (mai scurte) decat cele fara ABS pe suprafete cu aderenta mare, umede sau uscate. Pentru soferi se recomanda ca, in situatii de urgenta, sa apese pedala de franare pana la fund si sa evite eventualele obstacole. Sistemul ABS reduce semnificativ, in astfel de situatii, sansele unui derapaj si piederea controlului, in special cu masinile grele.
Pe suprafete precum zapada sau macadam, sistemul ABS nu este foarte eficient, adica mareste distanta de franare. Blocarea rotilor, pe astfel de suprafete, ar opri automobilul mult mai repede, ABS-ul nepermitand acest lucru. Totusi avantajul este ca sistemul ajuta la imbunatatirea controlului masinii.
Sitemul ABS face ca pedala de franare sa pulseze, unii soferi, simtind acest lucru, reduc presiunea asupra pedalei, astfel marind distanta de franare. Soferii trebuie sa mentina o presiune constanta asupra pedalei de franare indiferent de efectul resimtit. Din acest motiv unii constructori au introdus un sistem de asistenta la franare, care mentine forta de franare in situatii de urgenta.
Din anul 2007, toate autovehiculele de pasageri vandute pe teritoriul Uniunii Europene, trebuie sa aiba implementate sisteme ABS. In Statele Unite se considera introducerea sitemelor ABS la vehiculele usoare ca fiind obligatorie.
Acum ati aflat cine a inventat sistemul ABS si de ce a devenit atat de important pentru siguranta conducatorului si a pasagerilor. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts