Cine a inventat caramida?
V-ati intrebat vreodata cine a inventat caramida? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul caramizii si ce importanta are aceasta in domeniul constructiei.
Caramida este un material de constructie obtinut dintr-un amestec de argila, nisip si apa sau din alte materiale (zgura de furnal, beton etc.), de forma prismatica, uscat la soare sau ars in cuptor. Caramizile nearse se numesc chirpici.
Inca din cele mai vechi timpuri caramida a fost folosita ca material de constructie. Cea mai veche forma de caramida a fost descoperita in regiunea vaii superioare a fluviului Tigru. A fost realizata din namol intarit si dateaza din anul 7500 i.Hr. Primele caramizi uscate la soare au fost facute pe teritoriul Irakului de astazi, in Mesopotamia, in vechiul oras Ur mai exact, in jurul anului 4000 i.Hr. Primele caramizi arse au fost fabricate in China mileniului II i.Hr. in apropiere de orasul Xi’an.
Exemple de alte civilizatii care au folosit caramida sunt egiptenii antici, romanii si chinezii. Exista dovezi concrete care atesta utilizarea caramizilor de catre civilizatia romana, acestea fiind adesea inscriptionate cu marca legiunii care a supravegheat productia lor.
Peretii de caramida au pierdut din popularitate in perioada Renasterii si a Barocului, zidaria fiind acoperita de foarte multe ori cu ipsos si cu picturile specifice stilului. In secolul al XVIII-lea, peretii din caramida au revenit, dovada fiind cladirile din cartierul olandez Potsdam. Avand costuri de fabricare reduse, dar si putand fi manuita cu rapiditate, caramida a fost folosita adesea chiar si in zonele unde piatra era la indemana.
Caramida si-a demonstrat rezistenta de-a lungul timpului, exemple perfecte fiind zidurile celui mai vechi oras din lume, Ierihon (7500 i.Hr.) si Marele Zid Chinezesc (700 i.Hr.). Totusi, incepand cu secolul XX, folosinta caramizilor a scazut in zonele cu risc seismic,. Dupa cutremurele din San Francisco in 1906 si din Long Beach in 1933, caramida si-a aratat slabiciunile, mortarul dintre caramizi crapand, desprinzandu-se astfel una de cealalta, in consecinta, cladirile au inceput sa fie construite cu ziduri ranforsate cu otel si fier-beton.
Caramida este un bun izolant termic si fonic, este rezistenta la umiditate, foc, insecte, daunatori, iar una din calitatile sale importante este capacitatea de a participa la structura de rezistenta a cladirii. Schimbarile vremurilor au adus caramida in prim plan de nenumarate ori, dar in prezent se obisnuieste sa se construiasca cladiri inalte cu ajutorul betonului, otelului si a fierului forjat, iar caramida nu va mai rezista mult timp.
In zilele noastre, caramida este folosita pentru structuri de rezistenta, ziduri interioare, pentru decorarea unor suprafete interioare sau exterioare, in pavaj si chiar in constructii de arta moderna. Nici un alt element de constructie nu poate oferi atat de multe posibilitati pentru constructia efectelor arhitecturale unice.
Acum ati aflat cine a inventat caramida si ce importanta are in constructii. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts