Cine a inventat Lego?
V-ati intrebat vreodata cine a inventat Lego? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul Lego si cum au ajuns sa fie indragite de copiii din intreaga lume. Lego este o linie foarte populara de jucarii de asamblare fabricate Lego Group, o companie stabilita in Billund, Danemarca.
Produsele Lego se compun din caramizi de plastic multicolore, ce se pot imbina intre ele, precum si alte figurine si diverse parti. Caramizile lego se pot imbina pentru a construi obiecte precum vehicule, cladiri, chiar si roboti. Orice obiect construit poate fi demontat, iar piesele se pot refolosi pentru constructia altor obiecte.
Totul a inceput in atelierul unui tamplar din Billund. Ole Kirk Christiansen isi deschide o mica firma, in anul 1932, ce se ocupa cu constructia jucariilor din lemn pentru copii. In 1934 mica sa firma si produsele si-au luat numele de “Lego”, un cuvant ce provine din expresia daneza “leg godt” (adica “joaca bine”). Compania se extinde in 1947 si este prima companie daneza care achizitioneaza o masina de injectat mase plastice pentru producerea jucariilor. In anul 1947 Lego incepe sa produca primele versiuni de caramizi interconectabile, denumite “caramizi cu prindere automata”.
Avand unele probleme tehnice la imbinarea pieselor si materialul folosit nu era inca cel mai potrivit, Godfred Christiansen, fiul lui Ole Kirk, pune bazele sistemului modern de imbinare al caramizilor. Pe data de 28 ianuarie 1958 compania pantenteaza noul sistem de imbinare si caramida Lego moderna, aceasta fiind compatibila cu noile caramizi din zilele noastre.
In 1969, compania introduce Lego Duplo, o gama de blocuri simple, de doua ori mai mari decat caramizile originale Lego, realizate pentru prescolari. In anul 1978 Lego lanseaza primele figurine, acum fiind prezente in majoritatea seturilor.
Lego ajunge in Statele Unite ale Americii in anul 1962, iar compania inregistreaza, pentru pima data, pierderi din vanzarea seturilor de caramizi. Totusi, in jurul anului 1966, seturile Lego devin tot mai apreciate de copii, acestia incapand ca construiasca cladiri, camioane, avioane si vapoare din Lego. In perioada Razboiului Rece, conducatorii ameriacani doreau sa investeasca in educatia copiiilor, avand un interes major in dezvoltarea jocurilor educationale. Se dorea ca acest sistem educational sa produca oameni de stiinta, capabili sa proiecteze arme si noi metode pentru cucerirea spatiului in detrimentul Uniunii Sovietice. Compania Lego s-a mulat dupa cerintele guvernului american si a promis ca sistemul Lego “va dezvolta imaginatia, indemanarea si abilitatea copilului de a gandi si crea singur”.
In mai 2013, s-a expus la New York cel mai mare model Lego construit vreodata. Acesta reprezenta un model la scara a unei celebre nave de lupta din “Star Wars” numita X-Wing si a fost realizata din peste cinci milioane de caramizi Lego.
Compania a deschis peste 90 de magazine Lego in toata lumea. Fiecare deschidere este sarbatorita cu un eveniment in care un maestru al constructiei de modele Lego construieste, cu ajutorul unor voluntari-majoritatea copii, o statuie Lego foarte mare, care este expusa apoi in noul magazin timp de cateva saptamani.
Seturile Lego s-au dezvoltat foarte mult, de la simplele caramizi standard, la avansatele Bionicle sau la seturile cu tema dupa numeroase desene animate sau filme precum: Batman, Avatar, Ben 10, Cars, Harry Potter, Stapanul Inelelor, Piratii din Caraibe, Star Wars, Toy Story si mai nou Hobitul. Desi s-au bucurat de un real succes, compania a decis sa se concentreze mai mult pe propriile caractere si pe temele clasice, decat pe teme licentiate dupa filme, astfel multe teme au iesit din productie.
Compania Lego s-a extins si in alte domenii nu doar in fabricarea de jucarii. In 1996 isi lanseaza website-ul, care pe parcursul anilor s-a dezvoltat foarte mult. In anul 1997 compania intra pe piata jocurilor video, iar din 2001 intra si in productia de filme, cel mai recent, “The Lego Movie”, fiind lansat pe 7 februarie 2014.
Compania Lego a inceput sa produca piesele interconectabile de jucarie in 1949. De atunci s-a dezvoltat o subcultura globala Lego, fiind pe piata cu jucarii, filme, jocuri, competitii si sase parcuri tematice de amuzament in intreaga lume. Lego a devenit o marca globala, pana in anul 2013 producandu-se nu mai putin de 560 de miliarde de piese Lego.
Acum ati aflat cine a inventat Lego si cat de indragite au devenit produsele Lego in zilele noastre. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts