Cine a inventat papusa Barbie?
V-ati intrebat cine a inventat papusa Barbie? Cea mai populara papusa din lume, indragita de toti, vanduta in miliarde de exemplare, jucand diferite roluri, imbracata in diferite costume, este si va ramane o jucarie iubita de copii si in special de fete.
Papusa a fost fabricata de compania americana de jucarii Mattel Inc. O femeie de afaceri, mai exact Ruth Handler, a observat cum fiica ei Barbara le dadea papusilor ei de hartie roluri de adult. Atunci i-a venit ideea de a schimba ceva pe piata papusilor. A impartasit ideea si cu sotul ei Elliot, membru fondator la Mattel, iar acestuia i-a placut foarte mult.
In 1956, Ruth pleaca in Europa, intr-o excursie cu cei doi copii ai ei, Barbara si Kenneth. Acolo a dat peste papusa nemteasca Bild Lili, o papusa adult populara in Germania pentru benzile desenate cu ea. Handler a cumparat trei papusi, una i-a oferit-o fiicei ei, iar celelalte doua le-a adus la Mattel Inc.
Impreuna cu inginerul Jack Ryan, Ruth a lucrat la schimbarea desgin-ului papusii si i-a dat si un nou nume, Barbie, dupa fiica ei Barbara. Papusa si-a facut debutul la Targul International American de Jucarii din New York pe 9 martie 1959, data considerata si ca zi de nastere oficiala a papusii Barbie. Prima papusa a fost cunoscuta ca si “Model Adolescent”, imbracata intr-un costum de baie stil zebra si cu parul ei “semnatura” prins in coada, fiind disponibila in variantele blonda sau bruneta.
Compania Mattel a cumparat drepturile Bild Lili in 1964, iar productia papusii Lili s-a oprit. Primele papusi Barbie au fost fabricate in Japan, muncitorii lucrand manual la hainele acestora. In primul an de productie s-au vandut in jur de 350 000 de papusi la pretul de 3 dolari/bucata.
Unii parinti nu erau mutumiti de aparentele de adult ale papusii, considerand pieptul prea distinctiv. Design-ul lui Barbie s-a schimbat in repetate randuri, mai notabil in 1971, cand ochii au fost facuti sa priveasca drept spre deosebire de variantele anterioare care aveau privirea intr-o parte.
Barbie a fost una din primele jucarii care a avut parte de o strategie de vanzari bazata in mare parte pe pubicitate la televizor. Se estimeaza ca s-au vandut peste un miliard de papusi in toata lumea. Produsele Barbie nu includ doar papusile cu haine si accesorii, ci si o gama larga de produse marca Barbie cum ar fi: carti, cosmetice, imbracaminte sau jocuri video.
Papusa a devenit un simbol cultural si i s-au oferit onoruri care sunt rare in lumea jucariilor. In 1974, o sectiune din Times Square din New York a fost redenumit “Bulevardul Barbie”, timp de o saptamana. Artistul Andy Warhol a creat o pictura cu Barbie in 1985. Barbie si-a facut debutul in televiziune cu propriul serial “Barbie (1987)” si a aparut ca si personaj secundar in filmele “Toy Story 2 (1999)” si “Toy Story 3 (2010)”. In 2013, grupul Sinlaku deschide un bar cu tematica Barbie numit “Barbie Cafe”, in Taiwan.
In 2009, s-au sarbatorit 50 de ani de la prima aparitie a papusii Barbie. Evenimentul a fost inclus la Mercendes-Benz Fashion Week din New York, iar la prezentare au participat designeri de talie mondiala precum: Diane von Furstenberg, Vera Wang, Clavin Klein, Bob Mackie sau Christian Louboutin.
Exista totusi si o controversa la aceasta poveste care iese in evidenta. Criticile la adresa papusii Barbie ca promoveaza ideea irealista a imaginii corpului unei tinere domnisoare, ceea ce le-ar duce pe fete la incercari de a avea silueta papusii si ar ajunge anorexice. Acest lucru este cunoscut si ca “Sindromul Barbie”. Totusi, in 1997, s-au facut modificari in design-ul papusii, iar talia acesteia a fost marita tocmai din aceste cauze.
Compania Mattel estimeaza ca ar fi mai bine de 100 000 de colectionari Barbie. 90% sunt femei cu o varsta medie de 40 de ani, care cumpara mai mult de douazeci de papusi Barbie in fiecare an. 45% sunt dispusi sa plateasca pana la 1000 de dolari pe an pentru papusi. Cele mai scumpe papusi sunt cele de epoca, dat fiind faptul o papusa Barbie din 1965 a fost vanduta la pretul de 17 000 de dolari la o licitatie in Londra la data de 26 octombrie 2006. Recent, compania si-a intreptat atentia spre colectionari, fabricand modele din portelan sau reproductii ale modelelor de epoca.
Dupa mai bine de 50 de ani, papusa Barbie a ramas inca una dintre cele mai populare jucarii din lume, marca Barbie acoperind o gama larga de produse pentru copii. Acum siti cine a inventat papusa Barbie si cum a cucerit aceasta inimile fetelor. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts