Cine a inventat aragazul?
V-ati intrebat vreodata cine a inventat aragazul? Ei bine, aragazul sau plita de gatit pe baza de gaz isi are originea inca din anul 1490. La acea vreme, in Alsacia, au fost atestate primele plite pentru gatit, realizate in intregime din caramida. In Germania secolului al XVIII-lea apar primele plite din metal, apoi se raspandesc spre Occident, Benjamin Franklin fiind unul din inventatorii primelor modele de plite de metal.
Inventatorul aragazului este britanicul James Sharp, care in anul 1826 isi breveteaza inventia si deschide o fabrica de aragaze in 1836. Tehnologia pe gaz nu a avut succes prea mare din cauza progresului lent la reteaua conductelor de gaz, incepand sa cunoasca succes abia prin anii 1880. Plitele pe gaz au inceput sa fie vandute cand a fost integrat cuptorul la baza acestora, au fost reduse dimensiunile pentru a se potrivi cu restul mobilei de bucatarie si au fost acoperite cu smalt pentru o curatare mai usoara.
Denumirea de aragaz provine de la rafinaria ce producea gaz petrlolier lichefiat, Astra Romana (A.R. + gaz). Aceasta denumire am ajuns sa o folosim la orice produs de plita de gatit.
In secolul XIX cel mai mare succes a avut-o plita pe baza de carbuni produsa de Jordan Mott in 1833. A aparut si plita electrica in 1891 brevetata de compania Carpenter Electric Heating Manufacturing. Plitele moderne de gatit pe care le gasim in orice gospodarie functioneaza fie pe baza de gaz, fie sunt electrice.
Exista multe tipuri de aragazuri, cateva dintre ele iesite din fabricatie, cum sunt cele electrice cu rezistenta, datorita sunt ineficiente si neschimbate de ani de zile. Plitele pe gaz au evoluat mult de la clasicul aragaz, acestea fiind mult mai eficiente, cu arzatoare de mare putere si aprindere electronica. Deasemenea, este inclusa si siguranta de oprire a gazului in cazul opririi accidentale a flacarii.
Cele mai bune si cu cel mai rapid sistem de gatire sunt plitele electrice cu inductie. Acestea sunt usor de curatat si ofera siguranta mare si au inceputsa fie adoptate in majoritatea locuintelor. Transferul de energie de la aragaz catre oala se face foarte eficient, aproximativ 90% din energia consumata se transmite mancarii.
Acum stiti cine a inventat aragazul si de ce a devenit un obiect indispensabil in bucatariile noastre. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts