Cine a inventat cartea ?

Cine a inventat cartea ?

Cine a inventat cartea
Cine a inventat cartea

Cartea

V-ati intrebat vreodata cine a inventat cartea ? Ei bine, haideti sa aflam cine este inventatorul cartii. Scrierea cu cuvinte, a fost inventata de sumerieni în urmă cu aproximativ cinci mii de ani (c.3100 î.Hr.). Ceea ce știm este derivat din simbolurile utilizate in urma cu patru sute de ani . Sumeria a fost localizata unde este acum sudul Irakului.

La inceput, scrierea a fost limitată la inscripții, de exemplu pe piatra, sigilii, broșe. Sumerienii au dezvoltat apoi tăblițele de lut , care pot fi considerate ca primele carti. Acestea au fost urmate la scurt timp de  papirusurile  egiptenilor, realizate dintr-o planta originara care se gaseste numai in Valea Nilului. Din jurul anului 500 î.en sulul ​​de papirus a devenit dominant, deși tablitele de lut au supraviețuit pentru încă 500 ani sau cam asa ceva.

Înregistrări temporare ar putea fi păstrate pe tablele de lemn scobite și umplute cu un strat de ceară. Studenții, negustorii  ar putea scrie pe ceara, apoi pot șterge marcajele lor și reutilizarea la suprafață. Aceste table ar putea fi conectate în grupuri, care au format un model pentru cartea numita mai tarziu codex.

Forma tradițională modernă a cărții este numit Codex. Ea are mai multe pagini separate, legate între coperți de protecție. Acest format a fost cu noi de aproximativ 1900 ani (aproximativ secolul al doilea). În termen de două sute de ani de la introducerea sa, Codex-ul a devenit dominant. Cartea Codex , a supraviețuit atât de mult timp, deoarece are multe avantaje unice.

Pergamentul a fost făcută din piele de animal și a devenit treptat preferatul  pentru codex, așa cum a fost mult mai potrivit pentru noul format. Până în secolul al 7-lea d.Hr., pergamentul a înlocuit aproape de tot papirusul in  Europa și Orientul Mijlociu, și a rămas mediul preferat în Europa de aproximativ 800 de ani . Dispariția  utilizarii a  papirusului a fost grăbită din cauza disparitiei  plantei papirus, cauzate de o prostie la recoltare. Utilizarea pergamentului nu părea imposibila, deoarece cărțile erau obiecte rare copiate de mana, numai în cantități foarte limitate. Un alt, material pentru scris mai scump a fost pergamentul, o varietate mai mare de pergamente făcute  din piele de vițel de calitate.

Între timp, hârtia a fost inventata în China, mai devreme de 105 I.Hr., și a fost  preparata din coaja și cânepă. Această lucrare sa dezvoltat la un standard ridicat, și hârtia sa răspândit în Japonia (c.610 d.Hr.), și apoi în lumea arabă de-a lungul Drumului Matasii, prin Samarkand în Asia Centrală. Civilizații precolumbiene din America au produs, de asemenea, o lucrare  mai primitiv din coaja.

Arabii au introdus hârtia în Europa, prin Spania. Cu toate acestea, nu a fost de fapt făcuta în Europa, până în jurul anului 1276 d.Hr. (în Italia), și nu în Anglia până în 1495. Un motiv pentru acest avans lent a fost că hârtia în stil european, a fost  realizata din in și cânepă, a fost  inferioara  pergamentului, în special pentru ilustrații. Deci, până când a fost îmbunătățita, hârtia nu a fost foarte potrivita pentru stilul de manuscris ilustrat comun în Occident.

Imprimarea a fost o invenție din China. Prima carte cunoscută care nu a fost scrisă de mână a fost tipărita in China, în secolul al IX-lea, din blocuri de lemn gravate. Deoarece scrierea chineză a fost sub forma unui număr foarte mare de pictograme, literele mobile erau un avantaj mic. Cu toate acestea, acest tip de imprimat a apărut în Coreea înainte de a se dezvolta  independent în Europa.

Următoarea mare schimbare a fost lenta , ea fiind tipografia din metal dezvoltata de  Charles Stanhope în 1803. Acest lucru sa bazat pe puterea omului de a opera, cu toate acestea. O presa puternica a fost inventata de germanul Friedrich Koenig   în 1810.

Un american, Richard Hoe, a inventat presa rotativa în 1846. Imprimarea a evoluat mai departe, atunci când compoziția mecanica  a fost perfecționata în 1886 cu  Linotip.

Litografia a fost folosita mult timp pentru a imprima imagini pe carti. Din aceasta metoda a evoluat ideea pentru tiparul compensat, iar primul tipar compensat a aparut in 1904. Acesta a fost doar inceputul revolutiei pentru imprimarea moderna. Din 1968 calculatoarele s-au implicat in imprimarea cartilor  (Linotron). Treptat , imprimarea a devenit la nivel mondial un proces digital si computerizat , astfel a disparut imprimarea mecanica.

In urma cu aproximativ opt ani s-a realizat una din cele mai mari descoperiri ale lumii moderne. Intr-o pestera din apropierea Iordanului s-a gasit o colectie de 70 de carti cu pagini de plumb cu lagaturi din sarma. Pe paginile cartilor, nu cu mult mai mari decat o carte de credit, apar imagini, simboluri si cuvinte care ar parea ca se refera la Mesia si, posibil, la momentele Crucificarii si a Invierii. Mai mult, majoritatea cartilor sunt sigilate, cercetatorii speculand ca ar fi vorba chiar de colectia pierduta de scrieri mentionata in Biblie. Testele initiale a metalurgiei indica faptul ca aceste carti dateaza din primul secol al erei noastre. Aceasta estimare s-a facut pe baza formei de coroziune care a avut loc, pe care expertii considera ca este imposibil de realizat artificial. Daca aceste date sunt verificate, colectia ar fi printre cele mai timpurii scrieri Crestine, cu o importanta poate chiar mai mare decat descoperirea Scrierilor de la Marea Moarta din 1947. Academicienii si istoricii considera aceste mici carti o comoara cu o valoare inestimabila. Pe langa colectia de carti, in pestera s-au mai descoperit pergamente, tablete si alte artefacte precum un vas de tamaie, toate datand din aceeasi perioada.

 

Carte metalica

Carte metalica – sursa foto dailymail.co.uk

Carte metalica

Carte metalica – sursa foto dailymail.co.uk

Acum stiti cine a inventat cartea. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *