Cine a inventat baschetul ?
V-ati intrebat vreodata cine a inventat baschetul ? Ei bine, haideti sa aflam cine este inventatorul baschetului .In timp ce majoritatea fanilor baschetului stiu ca James Naismith a inventat jocul de baschet, nu multi stiu ca primul joc de baschet jucat vreodata a fost facut cu o minge de fotbal.
Totul a inceput la un mic colegiu din Springfield Massachusetts in 1891, profesorul de educatie fizica James Naismith a inventat jocul de baschet pentru a ajuta la mentinerea elevilor sai in forma in timpul lunilor de iarna. In timpul orelor sale , impartea elevii in doua echipe , foloseau o minge de fotbal si doua cosuri in care se carau piersicile , plus nenumarate opriri in timpul jocului pentru a scoate mingea din cos. In timp ce jocul a continuat sa evolueze , dl. Naismith a abordat un om cu numele AG. Spalding si a solicitat producerea unei mingi concepute special pentru noul sau joc.
Dl. Spalding a dezvoltat un design pentru o minge de baschet care a ramas relativ aceeasi pe tot parcursul secolului, cu exceptia unor modificari minore.
Aceasta a fost facuta din interiorul unei vezici urinare , apoi a fost inconjurata cu petice din piele care au fost cusute impreuna. Fiecare liga, cum ar fi NBA, NCAA si ligiile europene au propriile standarde specifice pentru greutatea lor, diametru si rating de presiune.
Dimensiuniile si greutatile sunt diferite pentru femei si pentru barbati. Pentru liga masculina mingea este mentionata ca dimensiunea 7 si are 29.5-30.5 cm in diametru si cantareste intre 20-22 de grame. Pentru liga feminina mingea este mentionata cu dimensiunea 6 si are 28.5 la 29 cm in diametru si cantareste intre 18-20 grame.
James Naismith a fost student in anul 1890 si a fost rugat sa se alature facultatii in 1891 de catre Dr. Luther Halsey Gulick, director al deparatmentului de educatie fizica. In timpul unui seminar de psihologie Dr. Gulick a provocat clasa sa inventeze un joc nou. Gulick a cautat cu o activitate de interior , care ar fi interesanta, usor de invatat si care sa se joace in interior pe perioada de iarna. Naismith a crezut ca o modalitate de a face fata acestei provocari a fost de a lua factorii de la jocuri cunoscute si sa le combine.
Naismith a conceput un set de 13 reguli:
- Mingea poate fi aruncata in orice directie cu una sau ambele maini.
- Mingea poate fi batuta in orice directie, cu una sau ambele maini., dar nu cu pumnul.
- Un jucator nu poate alerga cu mingea. Jucatorul trebuie sa paseze mingea pentru ca jocul sa ruleze la o viteza buna.
- Mingea trebuie sa aibe loc intre maini. Bratele si corpul nu trebuie sa fie utilizate pentru obtinerea mingii.
- E interzisa tinerea, lovirea cu umarul , impingerea adversarului. Prima incalcare a acestei reguli de catre orice persoana se considera fault, iar la a doua abatere va fi descalificat pana la obiectivul urmator, in cazul in care a existat intentia evidenta de a rani o persoana , va fi descalificat pentru intregul joc.
- O greseala este frapanta la lovirea mingii cu pumnul, nerespectarea regulilor 3 si 4 si cum e descris in articolul 5.
- Daca oricare parte face trei faulturi consecutive, echipa adversa va fi contata cu un gol.
- Punctarea unui cos este atunci cand mingea este aruncata sau batuta de la sol in cos si sa ramana acolo, obiectivul celor din aparare este sa nu atinga sau sa pertube scopul aruncatorului.
- Atunci cand mingea iese din limitele terenului, aceasta va fi aruncata si jucata de primul jucator care o atinge. Daca oricare parte tine mingea mai mult de 5 secunde aceasta va merge la adversar.
- Arbitrul trebuie sa fie judecator pentru jucatori si sa noteze faulturile . El va avea puterea sa descalifice jucatorii in conformitate cu articolul 5.
- Arbitrul va fi judecatorul mingii , el decide cand este in limitele jocului si poate sa opreasca timpul cand se produce o intrerupere. El va decide cand un obiectiv a fost facut si va tine cont de obiective cu orice alte atributii care sunt efectuate de obicei de arbitru.
- Vor fi doua reprize de 15 min si timp de odihna intre ele de 5 minute.
- Echipa care strange cele mai multe cosuri inscrise la sfarsitul celor 30 de minute va fi declarata castigatoare.
Baschetul a fost introdus la Jocurile Olimpice de la Berlin in 1936. Naismith a fost transportat cu avionul la Berlin , pentru a urmari meciurile. El a murit in Lawrence, Kansas, in 1939.
Astazi baschetul a devenit unul dintre cele mai populare sporturi.
Acum stiti cine a inventat baschetul. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts