Cine a inventat masina de tuns iarba?
Masina de tuns iarba este un aparat ce foloseste una sau mai multe lame turnante pentru a taia o suprafata de iarba la o inaltime egala. Lamele pot fi actionate manual, prin impingerea masinii in fata pentru a opera lamele mecanic, sau cu ajutorul unui motor electric sau cu combustie interna care rotesc lamele. Unele masini de tuns iarba includ si alte functii precum mulcirea ierbii sau colectarea resturilor taiate in saci.
Se folosesc doua stiluri de lame pentru masinile de tuns iarba. Cele care prezinta o singura lama care se roteste in jurul unui ax vertical, cunoscute si ca masini rotative si cele care prezinta un ansamblu de lame multiple care se rotesc in jurul unui ax orizontal, denumite si masini cilindrice sau cu tambur.
Exista mai multe tipuri de masini de tuns iarba, fiecare fiind potrivita pentru un scop si o scara aparte. Cele mai mici tipuri de masini sunt cele impinse de o persoana si sunt ideale pentru gazoane si gradini rezidentiale mici. Cele motorizate alimentate cu electricitate sau combustibil sunt folosite pentru gazoane rezidentiale de o scara mai mare. Masinile de tuns iarba ce pot fi conduse, asemanatoare cu tractoarele, sunt mai mari decat cele care trebuiesc impinse si sunt potrivite pentru portiuni mari de gazon. Cele mai mari masini de tuns iarba sunt montate la tractoare si sunt realizate pentru intinderi mari de iarba precum terenuri de golf sau parcuri municipale.
Istoria masinii de tuns iarba
Prima masina de tuns iarba a fost inventata de catre Edwin Budding in anul 1830, in Thrupp, un mic orasel aflat chiar la marginea orasului Stroud din Goulchestreshire, Anglia. Masina lui Budding a fost realizata in principal pentru a taia iarba de pe terenurile sportive si din gradinile mari, fiind o alternativa superioara coasei. Englezul a obtinut patentul pentru inventie pe data de 31 august 1830.
Prima masina construita de Budding avea 480 mm latime si un cadru realizat din fier forjat, iar pentru operare masina trebuia impinsa din spate. Roti dintate din fonta transmiteau puterea de la cilindrul din spate la cel de taiere, permitand actionarea lamelor de taiere de pe acesta.
Pe 18 mai 1830, Edwin Budding a ajuns la o intelegere cu John Ferrabee care a platit costurile pentru largirea lamelor de taiere, a primit brevetele si a obtinut drepturile de fabricatie, vanzare si licentiere pentru alti producatori. Budding si Ferrabee au fost perspicace si au permis altor companii sa construiasca sub licenta copii ale masinilor de tuns iarba, cea mai de succes fiind compania “Ransomes” din Ipswich care a inceput sa fabrice masini de tuns iarba inca din 1832.
In anii 1850, compania “Thomas Green & Son” din Leeds a introdus o masina denumita “Silens Messor”, adica “Masina de Tuns Iarba Silentioansa”. Aceasta folosea un lant pentru a transmite puterea de la cilindrul din spate la cel de taiere. Aceste masini erau mai usoare si mai silentioase decat cele actionate de roti dintate care le-au precedat, dar si mai scumpe. Cresterea in popularitate ale sporturilor pe iarba a ajutat la raspandirea inventiei, masina de tuns iarba devenind o alternativa mai eficienta a coasei sau a pascutului animalelor domestice.
In anul 1893, James Sumner din Lancashire a patentat prima masina de tuns iarba actionata pe abur. Masina sa ardea petrol sau parafina drept combustibil, dar avea nevoie de cateva ore pentru a se incalzi si pentru a atinge presiunea de operare. Dupa numeroase imbunatatiri, aceste masini au inceput sa fie vandute de catre Sumner si “Stott Fertilizer and Insecticide Company”.
Odata cu intrarea in secolul XX multi producatori au intrat in domeniul masinilor de tuns iarba actionate pe cu petrol (gazolina). Prima astfel de masina a fost produsa de “Ransomes” in anul 1902. In SUA, masinile de tuns iarba actionate cu petrol au fost construite pentru prima data in 1914, de catre compania “Ideal Power Mower Co.” din Lansing, Michigan, bazate pe un brevet al lui Ransom E. Olds. Aceasta companie a introdus, in anul 1922, prima masina de tuns iarba de tip tractor, denumita si “Triplex”.
In anii 1920, una din cele mai de succes companii, care s-a ridicat in acea perioada, a fost “Atco”, pe atunci un nume de brand al “Charles H Pugh Ltd.”. Masina de tuns iarba motorizata “Atco”, lansata in 1921, a fost un succes spontan. S-au construit doar 900 de masini de tuns iarba in acel an, dar, in decursul a cinci ani, productia anuala a fost accelerata la zeci de mii de unitati.
In ultimii ani a inceput sa aiba loc o tranzitie de la masinile clasice, impinse de om sau de tip tractor, cu masinile electrice automatice. Vanzarile din 2012 a masinii robotice de tuns iarba au avut cresteri de 15 ori mai mari decat a masinilor traditionale. In acest ritm, masinile robotice vor depasi in vanzari masinile traditionale.
Acum ati aflat cine a inventat masina de tuns iarba si care este istoria acestei inventii. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts