Cine a inventat reactorul nuclear?
V-ati intrebat vreodata cine a inventat reactorul nuclear? Cine a facut acea descoperire care ne-a permis accesul la o noua metoda de producere a energiei? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul reactorului nuclear si cat de importanta este aceasta descoperire.
Reactorul nuclear este o instalatie tehnologica in care seinitiaza si se mentine sub control o reactie de fisiune nucleara in lant. Caldura generata trece intr-un fluid (apa sau combustibil), care trece printr-o turbina. Aceasta fie pune in functiune elicele unei nave maritime, fie porneste un generator electric. Aburul nuclear generat poate fi folosit in principiu pentru procese de incalzire industriale sau pentru termoficare. Unele reactoare sunt folosite pentru a produce izotopi in scopuri medicale, militare, industriale sau in cercetare.
Istoria reactorului nuclear
Istoria reactorului nuclear incepe cu descoperirea neutronului in 1932. Conceptul unei reactii nucleare in lant determinata de reactii nucleare mediate de neutroni a fost pentru prima data descoperit de catre savantul maghiar Leo Szilard, in anul 1933. Anul urmator, acesta a completat un brevet pentru ideea sa a unui reactor nuclear simplu, in timp ce lucra pentru ministerul marinei in Londra. Totusi, ideea lui Szilard nu a inclus si ideea nei fisiuni nucleare ca o sursa de neutroni deoarece procesul inca nu a fost descoperit. Ideile lui Szilard pentru reactoare nucleare care folosesc reactii nucleare in lant mediate de neutroni la elementele usoare s-au dovedit a fi nefunctionale.
In anul 1942 a fost construit primul reactor nuclear artificial, “Chicago Pile-1”, fiind de fapt o pila nucleara. Aceasta a fost construita la Universitatea din Chicago de catre o echipa condusa de Enrico Fermi si cu ajutor din partea lui Leo Szilard. Cei doi au prezentat o reactie in lant controlata pe 2 decembrie 1942, iar in 1955 au impartit patentul de inventie pentru reactorul nuclear. Primul reactor nuclear din SUA a fost folosit pentru fabricarea armelor nucleare.
Prima centrala nucleara care genera curent electric a fost Reactorul Rapid Experimental (EBR-1) localizat langa Arco, Idaho, astazi fiind un muzeu. La inceput a fost numit “Chicago Pile-5” si a functionat sub directa supraveghere a lui Walter Zinn pentru Laboratorul National Argonne.
Pe langa scopurile militare ale reactoarelor nucleare, au existat si motive politice pentru a demara folosinta civila a energiei atomice. Presedintele american Dwight Eisenhower si-a tinut faimosul discurs “Atomi pentru Pace” la Intrunirea Generala ONU pe data de 8 decembrie 1953. Aceasta diplomatie a condus la propagarea tehnologiei reactoarelor catre institutiile din SUA si din lumea intreaga.
Prima centrala nucleara construita pentru scopuri civile a fost “AM-1”, Centrala Nucleara de la Obninsk, lansata pe 27 iunie 1954 in Uniunea Sovietica si a produs aproximativ 5 MW de curent electric. Prima statie nucleara comerciala, “Calder Hall”, a fost deschisa in Sellafield, Anglia in anul 1956 cu o capacitate initiala de 50 MW. Primul reactor nuclear portabil, “Alco PM-2A” este folosit pentru a genera energie electrica (2 MW) pentru Camp Century din anul 1960.
La sfarsitul anilor 1970 a inceput declinul energeticii nucleare din pricina mai multor factori: descoperirea unor cantitati uriase de gaze naturale in Marea Nordului, detonarea armei nucleare de catre India in anul 1964, nasterea unor miscari ecologiste impotriva constructiei unor noi reactoare nucleare, introducerea unor noi regimuri pentru protectia mediului, accidentele de la Three Miles Island (1979) si Cerbobyl (1986). Dar, in ciuda problemelor din anii ’80 si ’90, energetica nucleara nu a disparut de pe piata, mai mult, a fost dezvoltata a treia generatie de reactoare nucleare in SUA, Franta, Canada, Rusia si Coreea de Sud.
In anul 2001 s-a semnat carta Forumului International pentru Generatia IV, care are ca scop dezvoltarea a sase sisteme energetice nucleare pana la un nivel comercial care vor putea fi construite in perioada 2015 – 2023 sau mai tarziu.
In zilele noastre, exista aproximativ 450 de reactoare nucleare care sunt folosite pentru a produce energie electrica in aproximativ 30 de tari din lumea intreaga.
Acum ati aflat cine a inventat reactorul nuclear si ce importanta a avut aceasta inventie pentru dezvoltarea omenirii. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts