Cine a inventat motorul de racheta?

Cine a inventat motorul de racheta?

Cine a inventat motorul de racheta
Cine a inventat motorul de racheta

Motorul de racheta

Calatoriile in spatiul cosmic nu erau posibile daca anumite lucruri nu ar fi fost inventate. In acest articol discutam despre motorul de racheta. V-ati intrebat vreodata cine a inventat motorul de racheta? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul motorului de racheta si cat de importanta este aceasta inventie.

Motorul de racheta este un motor cu reactie care foloseste doar masa depozitata de carburant pentru a forma jetul de propulsie de mare viteza. Motoarele de racheta sunt motoare cu reactie si obtin forta de propulsie in conformitate cu A III-a Lege a lui Newton. Deoarece nu au nevoie de vreun material extern pentru a-si forma jetul, motoarele de racheta pot fi folosite atat pentru propulsia navelor spatiale cat si pentru aplicatii terestre precum rachetele militare.

Istoria motorului de racheta

Conform scrierilor romanului Aulus Gellius din anul 400 i.Hr., un pitagorean grec numit Archytas a propulsat o pasare de lemn de-a lungul unor fire cu ajutorul aburului. Totusi, se pare ca propulsia nu era suficient de puternica pentru ca pasarea sa decoleze sub propria forta de propulsie.

Eolipila descrisa in primul secol inaintea erei noastre (cunoscuta si ca motorul lui Heron) era in esenta o racheta cu abur pe un cuzinet. A fost creata cu aproximativ doua milenii inaintea Revolutiei Industriale, dar principiile din spatele acesteia inca nu erau intelese pe deplin, iar intregul sau potential nu a fost descoperit timp de un mileniu.

Disponibilitatea prafului de pusca pentru a propulsa proiectilele a precedat dezvoltarea primei rachete solide. Alchimistii chinezi taoisti din secolul IX au descoperit praful de pusca in cautarea lor pentru “Elixirul Vietii”. Aceasta descoperire accidentala a dus la sagetile de foc (artificii), fiind primele motoare de racheta care s-au ridicat de la sol.

Dezvoltarea lenta a acestei tehnologii a continuat pana la sfarsitul secolului XIX, cand rusul Konstantin Tsiolkovsky a scris despre un motor de racheta alimentat cu carburant. Acesta a fost primul care a dezvoltat ecuatia “Tsiolkovsky” a rachetei, desi nu a fost publicata timp de cativa ani.

Motoarele de racheta moderne au devenit realitate la inceputul secolului XX datorita fizicianului american Robert Goddard. Acesta a fost primul care a folosit o duza “De Laval” pe un motor de racheta cu carburant solid (praf de pusca), dubland forta de propulsie si ridicand factorul de eficienta pana cu aproximativ 25. Acesta a fost inceputul motorului de racheta modern. Goddard a inceput sa foloseasca combustibil lichid in 1921, iar in 1926 a fost primul care a lansat o racheta propulsata cu combustibil lichid.

In timpul anilor 1930 savantii germani precum Wernher von Braun si Hellmuth Walter au investigat instalarea rachetelor alimentate cu combustibil lichid pe aeronave militare.

Combustia treptata a fost propusa pentru prima data de catre Alexey Isaev in anul 1949. Primul motor cu combustie treptata a fost S1.5400 folosit la racheta planetara sovietica proiectata de Melnikov, un fost asistent al lui Isaev. In aceeasi perioada (1959), Nikolai Kuznetsov a inceput munca la motorul cu ciclu inchis NK-9 pentru racheta orbitala GR-1 a lui Korolev. In vestul Europei, primul motor de racheta cu combustie treptata, folosit pentru teste in laborator, a fost construit in Germania anului 1963 de catre Ludwig Boelkow.

Motoarele cu hidrogen lichid au fost dezvoltate cu succes in SUA, motorul RL-10 reusind primul zbor in anul 1962. Motoarele cu hidrogen au fost folosite ca parte a Proiectului “Apollo”, hidrogenul lichid oferind o masa mai scazuta astfel reducand dimensiunile si costurile rachetei.

Pe data de 15 iulie 2013 inginerii de la NASA au testat cu succes un injector imprimat in 3D, demonstrand ca pana si componentele de racheta foarte importante pot fi produse in siguranta si folosite cu o imprimanta 3D.

Motoarele de racheta au, pentru moment, aplicatii limitate, dar in anii ce urmeaza inginerii si savantii vor continua sa cerceteze si sa experimenteze aceasta tehnologie depasind noi limite si oferind noi posibilitati pentru aceasta inventie.

Acum ati aflat cine a inventat motorul de racheta si cand a aparut aceasta inventie. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *