Cine a inventat toporul?

Cine a inventat toporul?

Cine a inventat toporul
Cine a inventat toporul

Toporul

V-ati intrebat vreodata cine a inventat toporul? Cine a creat aceasta unealta folosita si in zilele noastre? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul toporului si care este povestea acestei inventii.

Un topor este o unealta care este folosit de milenii pentru a modela, a despica si a taia lemne, pentru a dobori copaci, ca o arma sau ca un simbol ceremonial sau heraldic. Toporul are multe forme si utilizari specializate, dar in general este format dintr-un cap de topor si maner.

Istoria toporului

Topoarele au fost initial unelte de piatra numite topoare de mana. Acestea nu aveau maner, ci doar capul de topor realizat din silex sau alte tipuri de piatra cioplite. Aceste tipuri de topoare dateaza de apoximativ 1 500 000 de ani si demonstreaza iscusinta si rabdarea oamenilor din acea perioada. Unele topoare arata ca producatorii au lucrat cu grija ore intregi, lucrand nu doar la aspectul functional, ci si la model. Utilizarea precisa a acestor unelte nu se cunoaste inca deoarece se potriveau diverselor scopuri. Muchia ascutita a topoarelor de mana puteau fi folosite si pentru taierea pielii groase a elefantilor si a rinocerilor, pentru a toca sau a razui, a bate sau pentru a arunca. Exista ipoteza ca toporul de mana sa fi fost prima unealta universala din istoria omenirii, un fel de briceag elvetian al Epocii de Piatra.

Acum aproximativ 40 000 de ani, in perioada Paleoliticului Superior, oamenii au fixat o piatra ascutita (un topor de mana) de o bucata dreapta de lemn cu ajutorul unor tendoane. Uneori se folosea si o sectiune din coarnele unei caprioare inlocul lemnului. Oamenii au observat ca manerul absoarbe din intensitatea impactului prevenind distrugerea prematura a capului de topor (ciobirea pietrei) sau ranirea omului care manuia toporul. Aceasta inventie, denumita si secure, este un topor de marimi mai mici, folosit adesea pentru prelucrarea lemnului.

Distributia topoarelor de piatra este o indicatie importanta a comertului preistoric. Mici sectionari sunt folosite pentru a determina provenienta lamelor de piatra. In Europa, “fabricile de piatra” neolitice s-au aflat acolo unde topoarele de piatra au fost realizate sunt locuri precum:

  • Great Langdale din Marea Britanie unde s-a extras tuf
  • Insula Rathlin din Irlanda unde s-a extras portelanit
  • Krzemionki din Polonia unde s-a extras silex
  • Plancher-les-Mines din Franta unde s-a extras pelit
  • Valea Aosta din Italia unde s-a extras omfacit

Topoarele de piatra sunt inca produse si in zilele noastre in parti din Irian Jaya, Noua Guinee. Zona Muntelui Hagen a fost un centru de productie foarte important.

De la sfarsitul Neoliticului, topoarele au inceput sa fie realizate din cupru sau dintr-un amestec de cupru si arsen. Aceste topoare erau plate si cu maner si se asemanau cu predecesoarele lor. Topoarele au continuat sa fie realizate in aceasta maniera odata cu introducerea metalurgiei bronzului. Ulterior s-a schimbat metoda de fixare a manerului, iar toporul a inceput sa fie realizat din bronz, fier sau otel odata cu dezvoltarea acestor tehnologii.

In timp ce un topor normal doboara un copac prin lovire perpendiculara pe fibrele lemnoase ale unui trunchi, toporul de despicat loveste paralel cu fibrele. Avand taisul relativ tocit, iar numai capul singur cantarind aproximativ 4 kg, adesea numai greutatea loviturii despica o bucata de lemn de-a lungul fibrei. Se presupune ca toporul de despicat a fost dezvoltat destul de tarziu din toporul obisnuit.

Topoarele au fost folosite pentru modelarea lemnului, ca arme sau ca simboluri ceremoniale sau heraldice. Si in zilele noastre topoarele au ramas unelte de neinlocuit in multe domenii si continua sa detina multe functionalitati asemenea unui briceag.

Acum ati aflat cine a inventat toporul si care este povestea acestei inventii. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *