Cine a inventat lentilele de contact?
Lentila de contact este o lentila foarte subtire plasata direct pe suprafata ochiului. Lentilele de contact sunt considerate dispozitive medicale si pot fi purtate pentru a corecta vederea sau dispozitive folosite din motive cosmetice sau terapeutice. Oamenii aleg sa poarte lentile de contact din mai multe motive. Estetica si cosmetica sunt adesea factorii motivanti pentru persoanele care doresc sa evite purtarea ochelarilor sau care isi doresc sa isi schimbe aspectul ochilor. Comparate cu ochelarii, lentilele de contact ofera o vedere periferica mai buna si nu colecteaza umezeala precum ploaie, zapada, condens sau transpiratie. Acestea le fac ideale pentru activitati sportive si in aer liber.
Istoria lentilelor de contact
Leonardo da Vinci este adesea creditat pentru introducerea ideii de lentile de contact in “Codexul ochiului, Manualul D”, scris in 1508, unde a descris o metoda de a altera direct puterea corneana fie prin introducerea capului intr-un bol cu apa sau purtarea pe ochi a unei emisfere de sticla plina cu apa. Niciuna din aceste idei nu a fost implementata practic pe timpul lui da Vinci. El nu a sugerat ca ideile sale sa fie folosite pentru corectarea vederii, fiind mai mult interesat in invatarea mecanismului de acomodare a ochiului.
Rene Descartesa propus o noua idee in anul 1636, in care un tube de sticla plin cu lichid este amplasat in contact direct cu corneea. Capatul proeminent era compus din sticla clara transparenta, formata pentru corectarea vederii. Totusi, ideea nu a fost practica deoarece facea clipitul imposibil.
In 1801 Thomas Young a realizat o pereche rudimentara de lentile de contact dupa modelul lui Descartes. Young a folosit ceara pentru a fixa lentilele pline cu apa pe ochii sai. Astfel si-a neutralizat puterea de refractie, apoi si-a corectat-o cu ajutorul unei alte perechi de lentile. Totusi, asemenea dispozitivului lui da Vinci, modelul lui Young nu a fost destinat pentru corectarea erorilor de refractie.
Nu a fost pana in anul 1887 cand un mester sticlar german, F.E. Muller, a produs primul acoperamant pentru ochi care era transparent si era tolerat de catre ochi. In anul 1888 oftalmologul german Adolf Gaston Eugen Fick a realizat si a aplicat cu succes primele lentile de contact. Fick le-a aplicat in primul rand pe iepuri, apoi pe el insusi si mai tarziu pe un mic grup de voluntari.
Primele lentile de contact “corneene” au fost dezvoltate in anul 1949. Acestea erau mult mai mici decat lentilele originale deoarece erau amplasate doar pe cornee si nu pe toata suprafata oculara vizibila si puteau fi purtate pana la 16 ore pe zi.
In anul 1998 a fost lansata o imbunatatire importanta. Este vorba de lansarea pe piata a primelor hidrogeluri silicon realizate de cei de la “Ciba Vision” din Mexic. Aceste noi materiale detineau beneficiile siliconului, care are o permeabilitate de oxigen extrem de ridicata, cu comfortul si performanta clinica a hidrogelurilor conventionale care au fost folosite in ultimii 30 de ani. Aceste lentile au fost initial realizate pentru purtarea extinsa (peste noapte), desi au fost lansate, mai recent, mai multe lentile pentru uz zilnic si nu pentru purtarea acestora peste noapte.
In anul 2004 s-a estimat ca in jur de 125 de milioane de oameni foloseau lentile de contact, in SUA fiind in jur de 28-38 de milioane. In 2010 piata lentilelor de contact a fost estimata la 6.1 miliarde de dolari. Unele estimari spun ca piata lentilelor va ajunge la 11.7 miliarde de dolari pana in 2015.
Acum ati aflat cine a inventat lentilele de contact si care este istoria acestora. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts