Cine a inventat tigla?
“Sa ai un acoperis deasupra capului” nu este doar o vorba din batrani si nu este doar o figura de stil, ci un acoperis, la propriu, trebuie realizat pentru a ne proteja de capriciile meteorologice. Dar pentru a realiza un acoperis avem nevoie de tigla, aceasta fiind cea mai importanta parte a acoperisului. V-ati intrebat vreodata cine a inventat tigla? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul tiglei si de cand a aparut aceasta inventie.
Tigla este o placa realizata din ceramica, metal sau alt material rezistent la daunele produse de fenemenele naturii (ploaie, vant, inghet, zapada, grindina etc.), iar mai multe tigle asezate pe acoperisul cladirilor formeaza aspectul unor solzi.
Istoria tiglei
Tiglele arse au fost folosite inca din perioada Civilizatiei Heladice din mileniul III i.Hr., dovada fiind descoperirea “Casei tiglelor” din Lerna, Grecia. Printre daramaturi s-au gasit mii de tigle din teracota care au cazut de pe acoperis. In perioada miceniana, tiglele au fost documentate in orasele Gla si Midea.
Cele mai vechi tigle gasite din Grecia arhaica sunt documentate dintr-o zona restransa din jurul Corintului, unde tiglele arse au inceput sa inlocuiasca acoperisurile de paie celor doua temple lui Apollo si Poseidon intre anii 700 si 650 i.Hr. Raspandindu-se rapid, tiglele au devenit, intr-un decurs de 50 de ani, si-au dovedit eficienta fiind folosite intr-un numar foarte mare, dovada fiind siturile arheologice din zona Est-Mediteraneana, inclsiv Grecia continentala, Vestul Asiei Minor si Italia Sudica si Centrala. Tiglele timpurii erau realizate in forma de “S” si erau foarte grele cantarind aproximativ 30 kg / bucata. Fiind mult mai scumpe fata de acoperisurile din paie si mai greu de manevrat, astfel necesitand o forta de munca mai mare, introducerea tiglelor este explicata doar de rezistenta la incendiu, ceea ce oferea protectia dorita templelor foarte costisitoare.
Raspandirea tehnicii tiglelor trebuie sa fie observata impreuna cu ridicarea simultana a arhitecturii monumentale din Grecia Antica. Doar noile ziduri din piatra, care au inlocuit vechile ziduri din chirpici si lemn, erau capabile sa suporte greutatea unui acoperis de tigle.
Productia tiglelor olandeze a inceput in secolul XIV cand conducatorii oraselor au fost nevoiti sa foloseasca materiale rezistente la incendii. In acele timpuri, majoritatea caselor erau realizate din lemn si aveau acoperisuri din paie, ceea ce cauza raspandirea rapida a focului. Pentru a satisface cererile, multi producatori mai mici de tigle au inceput sa fabrice tigle manual. Multe dintre aceste mici fabrici au fost construite langa rauri unde existau surse de argila si transport ieftin.
Cu toate ca s-a cunoscut avantajul tiglelor in detrimentul acoperisului din paie, costurile si montarea lor nu a permis tuturora un astfel de lux. Astfel ca doar cei bogati si-au permis acest materialde constructii, abia in perioada moderna devenind accesibil.
In zilele noastre majoritatea cladirilor sunt realizate cu acoperisuri de tigla, fie acestea din ceramica, plastic, metal sau alte materiale si cu siguranta tiglele vor continua sa fie folosite in domeniul constructiilor pentru o perioada destul de mare.
Acum ati aflat cine a inventat tigla si care este istoria acestei inventii. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts