Cine a inventat anticonceptionalele?

Cine a inventat anticonceptionalele?

Cine a inventat anticonceptionalele
Cine a inventat anticonceptionalele

Anticonceptionale

Cand vorbim de anticonceptionale, ne referim mai mult la pastilele sau pilulele anticonceptionale decat la un ansamblu de metode de contraceptie. V-ati intrebat vreodata cine a inventat anticonceptionalele? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul anticonceptionalelor si cand au aparut acestea.

Anticonceptionalele sunt pastile folosite ca o metoda de contraceptie care includ o combinatie de estrogen si progestogen. Administrate zilnic pe cale orala, aceste pastile inhiba fertilitatea femeilor.

Istoria anticonceptionalelor

Pana in anii 1930, cercetatorii au izloat si au determinat structura hormonilor de steroid si au descoperit ca doze mari de androgeni, estrogeni sau progesteron impiedica ovulatia, dar obtinerea acestora de la companiile farmaceutice europene produse din extracte animale era extrem de costisitoare.

In anul 1939, Russell Marker, profesor de chimie organica la Universitatea de Stat din Pennsylvania, a dezvoltat o metoda de a sintetiza progesteron din steroizi de plante, initial folosind sarsapogenina din sarsaparilla, dar s-a dovedit a fi prea costisitor. Dupa trei ani de cercetari botanice extensive, a descoperit un material mult mai bun, saponina din cartofii mexicani necomestibili gasiti in padurile tropicale din Veracruz de langa Orizaba. Saponina putea fi convertita in laborator in diosgenina fragmentata agliconica. Nereusind sa convinga sponsorul “Parke-Davis” de potentialul comercial al sintetizarii progesteronului din cartofi mexicani, Marker a plecat din universtate si, in 1944, a fondat “Syntex” impreuna cu doi parteneri din Mexico City. Cand a plecat de la “Syntex”, un an mai tarziu, a inceput comertul cu cartofi barbasco si perioada de apogeu a industriei mexicane producatoare de steroizi. “Syntex” a distrus monopolul companiilor farmaceutice europene in hormoni din steroizi, reducand pretul progesteronului de aproximativ 200 de ori in urmatorii opt ani.

La mijlocul secolului XX, totul era pregatit pentru dezvoltarea contraceptivelor hormonale, dar companiile farmaceutice, universitatile si guvernele nu si-au aratat interesul in continuarea cercetarilor.

In aprilie 1956 au inceput incercarile anticonceptionalelor “Enovid”, o combinatie intre noretinodrel si mestranol, la Rio Pedras, Puerto Rico si au fost conduse de Celso-Ramon Garcia si Edris Rice-Wray. Un al doilea program de incercari ale anticonceptionalelor “Enovid”, conduse de Edward T. Tyler, au inceput in iunie 1956, in Los Angeles. Pe 23 ianuarie 1957, compania “Searle” a gazduit un simpozion in care a dezbatut cercetarile ginecologice si contraceptive realizate cu “Enovid” pe parcursul anului 1956 si a ajuns ca continutul de estrogen din “Enovid” putea fi redus cu 33% pentru a scadea sansele aparitiei unor efecte secundare.

Primele anticonceptionale au aparut in SUA, pe data de 10 iunie 1957, cand au fost aprobate pentru tulburari menstruale. In Australia, pilulele contraceptive au aparut pe 1 ianuarie 1961. Pe 1 iunie in acelasi an, anticonceptionalele au ajuns siin Europa, in Germania de Vest.

In zilele noastre, anticonceptionalele sunt folosite de mai bine de 100 de milioane de femei din intreaga lume. Folosirea acestora depinde de tara, varsta, educatie, religie si stare civila.

Acum ati aflat cine a inventat anticonceptionalele si cand au fost acestea inventate. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.