Cine a inventat ceasul electric?
V-ati intrebat vreodata cine a inventat ceasul electric? Ei bine, haideti sa afalam impreuna cine este inventatorul ceasului electric si cum functioneaza aceasta inventie.
Ceasul electric este un ceas alimentat de electricitate, spre deosebire de ceasul mecanic alimentat de o greutate care atarna sau un arc motor. Termenul este des folosit pentru ceasurile mecanice alimentate electric care au fost folosite inainte ca ceasurile cu cuart sa le inlocuiasca in anii 1980. Ceasurile electrice sunt adesea asociate cu sistemele digitale, dar descrierea “digitala” se refera doar la afisaj si nu la mecanismul electronic.
Istoria ceasului electric incepe in anul 1814, cand Sir Francisc Ronalds din Londra a inventat stramosul ceasului electric, ceasul electrostatic. Prototipul acestuia a fost alimentat de o baterie cu pila electrica uscata. S-a dovedit a fi ineficienta in aratarea timpului din cauza unei dependente pentru temperaturi de camera si conditii climatice stabile.
In 1815, Giuseppe Zamboni (1776-1846) din Verona a inventat si a prezentat un alt ceas electrostatic care mergea cu ajutorul unei baterii cu pila electrica uscata si un glob oscilant. Ceasul lui Zamboni avea un ac vretical suportat de un pivot si avea o eficienta a energiei incat putea opera cu doar o singura baterie pentru mai mult de 50 de ani.
Pe 10 octombrie 1840, ceasornicarul scotian Alexander Bain (1811-1877) a fost primul care a inventat si a patentat ceasul electric. Pe 11 ianuarie 1841, Bain impreuna cu un producator de cronometre, John Barwise, au primit un alt patent important pentru care au descris un ceas cu un pendul electromagnetic si un curent electric necesar pentru a tine ceasul sa functioneze in loc de arcuri si greutati. Brevetele ulterioare s-au dezvoltat pe baza celor originale.
Matthias Hipp (1813-1893), un ceasornicar nascut in Germania, a fost creditat pentru stabilirea unei productii in serie a ceasurilor electrice comerciale. Hipp a deschis un atelier in Reutlingen, Elvetia, unde a dezvoltat un ceas electric,”Hipp-Toggle”, pe care l-a prezentat la o expozitie din Berlin in anul 1843. Ceasul era un dispozitiv atatsat la un pendul su o roata de balans care premitea electromecanic impulsuri ocazionale sau misca pendulul sau roate daca amplitudinea miscarilor scadea sub un anumit nivel si s-a dovedit atat de eficient incat a fost folosit in ceasurile electrice mai bine de o suta de ani. Hipp a mai inventat si un motor de mici dimensiuni, a construit un cronoscop si cronograful inregistrator pentru masurarea timpului.
Primele ceasuri electrice aveau pendule proeminente deoarece era o forma si un design familiar. Ceasurile mai mici si cele de mana cu arc-spirala sunt realizate pe aceleasi principii ca si cele cu pendul.
Henry Ellis Warren (1872-1975) a inventat, in anul 1918, primul ceas electric sincronizat care tinea timpul dupa oscilatiile de la panoul de curent. Primul ceas electric sincronizat comercial a fost vandut in Regatul Unit, cumparat in anul 1931.
In zilele noastre, majoritatea ceasurilor sunt electrice. Putine ceasuri mecanice au mai ramas functionale si le putem intalni doar in muzee sau in casele unor colectionari.
Acum ati aflat cine a inventat ceasul electric si cum a evoluat aceasta inventie. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts