Cine a inventat ceasul digital?

Cine a inventat ceasul digital?

Cine a inventat ceasul digital
Cine a inventat ceasul digital

Ceasul digital

Noile ceasuri din zilele noastre ne arata timpul in format digital. Noi le numim ceasuri digitale si le consideram o inventie necesara pentru vremurile in care traim. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat ceasul digital? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul ceasului digital si care este povestea acestuia.

Ceasul digital este un tip de ceas care afiseaza timpul in format digital (de exemplu numere sau alte simboluri), spre deosebire de cel analogic care indica timpul prin pozitionarea limbilor rotative pe cadran. Ceasurile digitale sunt adesea asociate cu sistemele electronice, dar descrierea “digitala” se refera doar la afisaj si nu la mecanismul electronic. Ceasurile analogice si cele digitale pot fi conduse fie mecanic, fie electronic, dar mecanismele de ceasornicarie cu afisaje digitale sunt foarte rare.

Istoria ceasului digital

Primul ceas digital de buzunar a fost inventat de inginerul austriac Josef Pallweber, care a creat mecanismul de “salt-la-ora” in anul 1883. In loc de cadranul conventional al ceasului, mecanismul “salt-la-ora” era format din doua ferestre in spatele unui cadran emailat, prin care orele si minutele erau vizibile pe discuri rotative. Pana in 1885, mecanismul lui Pallweber era deja pe piata in ceasurile realizate de “Cortebert” si “IWC”.

Ceasurile “Plato” au folosit o idee similara, dar cu un aspect diferit. Acestea consistau dintr-un cilindru de sticla cu o coloana pe interior, pe care erau aplicate mici carduri digitale cu numere imprimate pe acestea, care sareau odata cu trecerea timpului. Ceasurile “Plato”, produse de “Ansonia Clock Company”, au fost prezentate la Targul Mondial din St. Louis din 1904. Eugene Fitch din New York a patentat acest model de ceas in anul 1903.

Cel mai vehci brevet pentru un ceas digital cu alarma a fost inregistrat de catre Protzmann si asociatii lui pe 23 octombrie 1956, in SUA. Protzmann si asociatii au mai patentat un ceas digital in anul 1970, despre care se spunea ca folosea un numar minimal de piese in miscare. Doua placi laterale tineau numere digitale intre ele, in timp ce un motor electric si o cama exterioara controlau miscarile.

In anul 1970, a inceput productia in masa a primului ceas de mana digital cu un afisaj cu LED-uri. Numit “Pulsar” si produs de “Hamilton Watch Company”, ceasul a fost prezentat cu doi ani inainte, cand aceiasi companie a produs un prototip pentru “Kubrick 2001: Odiseea Spatiala”. In decursul anilor 1970, in ciuda costului initial al ceasurilor digitale, popularitatea acestor dispozitive a crescut in mod constant.

De-a lungul anilor au fost dezvoltate diferite modele de ceasuri digitale cu alarma. In Rusia Sovietica, ceasurile digitale cu sapte segmente erau cunoscute sub denumirea de “Electronika 7”. Cel mai mare ceas digital din lume este “Lichtzeitpegel” (Nivelul Timpului cu Lumina), amplasat pe turnul de televiziune “Rheinturm” din Dusseldorf, Germania.

Deoarece cesurile digitale pot fi fabricate in modele foarte mici si ieftine, acestea sunt incorporate in diferite dispozitive precum masini, aparate de radio, televizoare, cuptoare cu microunde, frigidere, computere sau telefoane mobile. Uneori utilitatea lor este contestata din pricina reajustarii lor la setarea orei de vara, dar incoporarea unei sincronizari automate prin semnal radio a remediat aceasta problema.

Acum ati aflat cine a inventat ceasul digital si care este povestea din spatele acestei inventii. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *