Cine a inventat tabelul periodic al elementelor?
Cu totii l-am invatat in clasele gimnaziale. Unii il mai studiaza si acum. Este vorba de tabelul periodic al elementelor, tabelul cu elementele chimice. V-ati interbat vreodata cine a inventat tabelul periodic al elementelor? Ei bine, haideti sa aflam imperuna cine este inventatorul tabelului periodic al elementelor si cat de importanta a fost aceasta descoperire pentru stiinta moderna.
Tabelul periodic al elementelor este un set foarte important de informatii ce clasifica diferitele proprietati ale elementelor chimice. Mai precis, este utilizat pe scara larga in chimie, fiind una dintre cele mai importante discipline academice. Scopul sau principal este de compararea, sistematizarea si clasificarea comportamentelor elementelor chimice. In afara de chimie, tabelul periodic are o multime de roluri pe care le joaca si in alte discipline cum ar fi ingineria chimica, biologia sau fizica.
In 1789, Antoine Lavoisier a publicat o lista cu 33 de elemente chimice, grupandu-le in gaze, metale, nemetale si pamanturi. Chimistii au continuat in secolul urmator sa caute o metoda mai precisa de clasificare a elementelor chimice.
In 1829, Johann Wolfgang Dobereiner a observat ca multe elemente ar putea fi grupate in triade bazate pe proprietatile chimice. Litiul, sodiul si potasiul, spre exemplu, au fost grupate intr-o triada ca metale usoare, reactive. Dobereiner a observat ca, aranjate dupa greutatea atomica, al doilea membru a fiecarei triade este media dintre primul si al treilea membru. Aceasta observatie a devenit “Legea Triadelor”
Chimistul german a identificat, in 1843, zece triade, trei grupe a cate patru elemente si o grupa de cinci elemente. Jean-Baptiste Dumas a publicat in 1857 o lucrare ce descria relatiile dintre diferite grupe de metale. In 1864, Julius Lothar Meyer a publicat un tabel cu 44 de elemente aranjate dupa valente. Totodata, englezul William Odling a publicat un tabel cu 57 de elemente aranjate dupa greutatea atomica.
In anul 1869, chimistul rus Dmitri Mendeleev publica tabelul sau periodic al elemnetelor. Mendeleev a clasificat elementele pe linie dupa greutatea atomica si a trecut pe rand nou de fiecare data cand caracteristicile elementelor au inceput sa se repete. Recunoasterea si acceptarea tabelului lui Mendeleev a venit datorita a doua decizii pe care le-a luat. Una era ca a lasat locuri libere pentru elementele ce nu au fost inca descoperite. A fost primul care a recunoscut ca foloseste tendintele tabelului pentru a prezice elementele chimice lipsa precum galiul sau germaniul. Cea de-a doua decizie a fost ca, ocazional, a ignorat ordinea sugerata de greutatea atomica si a trecut la elementele adiacente, precum teluriul si iodul, pentru a le putea clasifica mai bine in familii chimice. Odata cu progresul teoriilor structurii atomice, se pare ca Mendeleev a clasificat elementele, neintentionat, in ordine crescatoare a numarului atomic sau dupa incarcatura nucleara.
Din iulie 2009, numarul total de elemnte incluse in tabelul periodic este 117 si este format din elemente cu numerele atomice de la 1 la 116 si elementul 118. Aceste elemente sunt clasificate in metale, metaloizi si nemetale.
Tabelul periodic al elementelor este intr-o continua dezvoltare, cu noi elemente ce asteapta sa fie descoperite. Tabelul isi are aplicatii in domenii stiintifice, dar mai ales in chimie si ajuta enorm stiinta moderna.
Acum ati aflat cine a inventat tabelul periodic al elementelor si cat de mult a contribuit aceasta descoperire in toate domeniile stiintei. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts