Cine a inventat eprubeta?
Eprubeta este un obiect de nelipsit din laboratoarele de chimie sau biologie, dar folosit si in alte domenii. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat eprubeta? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul eprubetei si ce utilizari are aceasta inventie.
Eprubeta este un recipient in forma de cilindru ingust si inchis la un capat. Eprubetele folosite in chimie sunt fabricate, de obicei, din sticla, pentru o rezistenta mai mare la caldura si la substante corozive chimice. Cele folosite in biologie sunt fabricate din plastic si sunt adesea aruncate dupa folosinta.
Nu se cunoaste cu exactitate cine este inventatorul eprubetei, dar stim ca au existat de multi ani. De cand au fost inventate, eprubetele aveau mai multe aplicatii, dar cu timpul au devenit intrumente de baza in chimie, biologie si medicina.
Antoine Lavoisier (1743 – 1794), considerat “Parintele Chimiei”, este adesea creditat cu inventia eprubetei. Acesta a folosit multe recipiente de sticla pentru experimentele sale, printre care si eprubeta. Numele de “eprubeta” a aparut pentru prima data in anul 1846.
Eprubetele sunt folosite in cateva domenii importante cum ar fi chimia, fizica, biologia si medicina. In chimie si in fizica se folosesc pentru a pastra, temporar, substante chimice sau pentru alte operatii precum a amesteca sau a incalzi substantele. In biologie sunt folosite pentru a realiza culturi de organisme vii precum bacterii sau mucegai. Medicina foloseste eprubetele pentru depozitarea esantioanelor de sange, urina sau alte substante, pastrate pentru analize. Eprubeta a devenit, pentru publicul larg, un simbol al stiintelor si al chimiei.
Conceptul de “bebe-eprubeta” (sau “gemeni-eprubeta” daca se nasc doi) este adesea folosit pentru copiii nascuti prin inseminare artificiala. Desi, in mod obisnuit, nu se foloseste nici o eprubeta in timpul operatiei de inseminare artificiala, numele de “bebe-eprubeta” a ramas in continuare folosit de publicul larg.
Desi, nu cunoastem cu exactitate cine este inventatorul eprubetei, putem spune ca aceasta inventie a schimbat modul de lucru in chimie si biologie si a reusit sa aduca un nou concept in gandirea umana.
Acum ati aflat cine a inventat eprubeta si in ce domenii a devenit un instrument de baza. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts