Cine a inventat margarina?
Un aliment de baza pentru fiecare din noi, margarina este cu siguranta foarte popular si exista in fiecare frigider din casele noastre. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat margarina? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul margarinei si care este povestea din spatele acestei inventii.
Margarina este un substitut al untului folosita la coacere si la gatit, sau pentru a o intinde pe paine. Margarina moderna este realizata din ulei vegetal rafinat si apa, pe cand untul este realizat din grasime de lapte. La fel ca untul, margarina consista dintr-o emulsie de apa in grasime si are un continut minim de grasime de 80%.
Originea margarinei incepe cu descoperirea acidului margaric, realizata de chimistul francez, Michel Eugene Cevreul, in 1813. Cercetatorii de atunci au constatat ca acidul margaric este unul din cei trei acizi grasi care, in combinatie, formau majoritatea grasimilor animale. In anul 1853, chimistul german Wilhelm Heinrich Heintz a analizat acidul margaric ca o simpla combinatiei de acid steraic si a necunoscutului acid palmitic.
Imparatul Napoleon al III-lea al Frantei a oferit un premiu pentru cel care putea inventa o alternativa satisfacatoare a untului, potrivita pentru a fi folosita de catre fortele armate si de catre clasele sociale inferioare.Chimistul francez, Hippolyte Mege-Mouries a inventat substanta numita “oleomargarina”, nume care a fost scurtat ulterior in “margarina”. Chimistul si-a patentat inventia in anul 1869 si a extins operatiunile initiale de productie, dar nu a avut succes comercial prea mare. In 1871, Mege-Mouries si-a vandut brevetul companiei olandeze “Jurgens”, acum parte din “Unilever”. In acelasi an, farmacistul german, Benedict Klein, si-a deschis prima fabrica de margarina.
Principala materie prima din formula originala a margarinei a fost grasimea de vita, dar in anul 1871, Herny W. Bradley si-a patentat procedeul de fabricare a margarinei ce combina uleiuri vegetale (in principiu ulei de seminte de bumbac) cu grasimi animale. Lipsa grasimilor de vita si noile dezvoltari ale lui Boyce si Sabatier in hidrogenarea plantelor au accelerat folosirea metodei lui Bradley. Criza din anii 1930, urmata de Al II-lea Razboi Mondial, au facut ca, pana in 1945, margarina “originala” sa dispara complet de pe piata, iar noile schimbari au facut ca, pana in 1950, margarina sa fie fabricata in totalitate din uleiuri si grasimi vegetale.
In ultimele decade, s-au depus eforturi pentru imbunatatirea margarinei cu accent pe partea de sanatate. Multe varietati au renuntat la uleiurile hidrogenate si sunt fara grasimi. Unele brand-uri au inclus in retetele lor si acizi grasi Omega-3 sau steroli de plante care pretind ca reduc colesterolul din sange. Unele margarine sunt fabricate cu un continut redus sau fara sare, iar altele sunt fabricate din ulei de masline sau din uleiuri vegane certificate.
Margarina a devenit treptat, un aliment indragit de toata lumea, iar astazi exista in frigiderele din toate casele.
Acum ati aflat cine a inventat margarina si care este povestea acestei inventii. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.
Related Posts