Cine a inventat desenele animate?

Cine a inventat desenele animate?

Cine a inventat desenele animate
Cine a inventat desenele animate

Istoria desenelor animate

O metoda de divertisment pentru copii, dar si pentru adulti, desenele animate au cucerit lumea cu povestile magice si frumusetea caracterelor. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat desenele animate? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul desenelor animate si cum au ajuns atat de populare.

Desenele animate sunt filme pentru cinema, televiziune sau ecranele computer-elor, realizate folosind desenele secventiale, spre deosebire de animatia in general, care include filme realizate folosind plastilina, papusi sau alte metode.

Incercari de a capta fenomenul de “miscare” intr-un desen static au fost gasite in picturile rupestre ce dateaza inca din paleolitic. Picturile reprezentau animale care erau desenate cu mai multe picioare sau in pozitii superimpozante, acestea fiind dovezi clare a incercarilor de captare a miscarii.

Phenakistoscopul lui Plateau din 1832, zoetropul lui Horner din 1834, praxinoscopul lui Reynaud din 1877 sau chiar obisnuitul caiet de notite erau dispozitive pentru animatie timpurii ce produceau miscare prin desene secventiale folosind metode tehnologice, dar animatia nu s-a dezvoltat pana nu a aparut filmul fotografic.

Creatorul praxinoscopului, in 1877 si al Teatrului Optic, in decemrie 1888, Charles-Emile Reynaud este si primul ce a realizat o proiectie animata. Proiectia a fost prezentata publicului pe data de 28 octombire 1892, la Muzeul Grevin din Paris. Animatia, “Pauvre Pierrot”, nu a fost pusa pe filmul fotografic prin realizarea de fotografii, ci imaginile au fost desenate direct pe banda transparenta. In anul 1900, mai mult de 500 000 de persoane au urmarit aceste proiectii.

Prima proiectie animata fotografiata a fost realizata in anul 1906 de catre Stuart Blackton. Filmul s-a numit “Humorous Phases of Funny Faces” (Faze Umoristice cu Fete Hazlii) si a fost proiectat pe o tabla neagra.

Unul dintre primele desene animate de succes a fost “Gertie the Dinosaur” (Dinosaurul Gertie), realizat in 1914 de catre Winsor McCay. A fost considerat primul exemplu de animatie realistica a caracterelor.

Intre anii 1920 – 1960, desenele animate au fost produse intr-un numar foarte mare, si de obicei erau proiectate inainte de inceperea filmului propriu-zis in cinema. Disney, Fleischer, Warner Bros., MGM, Walter Lantz si UPA erau cele mai mari studiouri ce produceau aceste scurt-metraje de 5 – 10 minute.

Primul desen animat care a avut o coloana sonora a fost “My Old Kentucky Home” (Vechea mea casa din Kentucky) al lui Max Fleischer, realizat in 1926. Totusi, Fleischer a folosit un sistem de sunet “De Forest” si sunetul nu a fost complet sincronizat cu filmul. Desi celelalte studiouri au realizat desene animate folosind doua benzi de culori, cei de la Disney au realizat primul desen animat cu 3 benzi de culori numit “Flowers and Trees” (Flori si Copaci) si produs in anul 1932.

Mai tarziu, multe alte tehnologii din industria filmului au fost adaptate pentru folosinta in animatie, precum camere multiplane, sunet stereofonic, procesari pe ecran lat si chiar tehnologia 3D.

In zilele noastre, desenele animate se realizeaza dupa metode traditionale, dar cu ajutorul computer-elor. Acest lucru ofera producatorului noi unelte si noi posibilitati ce nu puteau fi realizate folosind tehnicile vechi.

Acum ati aflat cine a inventat desenele animate si cum au devenit acestea atat de populare. Speram ca acest articol vi-a satisfacut dorinta de cunoastere si vi-a imbogatit cunostintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *